Fastighetsägarnas och Hyresgästföreningens ingångar till rundabordssamtalet

I dag håller bostadsminister Andreas Carlson rundabordssamtalet om krisen för bostadsbyggandet.

Tre av Bostadspolitik.se:se fyra ägare är inbjudna – Veidekke, Heimstaden och Obos – tillsammans med 26 andra aktörer.

Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen är positiv till mötet.

– Det är bra. Men det kommer att krävas att flera viktiga åtgärder faktiskt genomförs, säger han till Fastighetstidningen.

På kort sikt menar Tomas Ernhagen att det kan göra viss skillnad om kommunerna inser att de behöver sänka sina markpriser. På längre sikt behövs större strukturella reformer för en fungerande hyressättning. Se till att genomföra det redan utredda förslaget om fri hyressättning i nyproduktion, är Tomas Ernhagens uppmaning. Han inser att det är känsligt och kan komma att kräva en del justeringar. Därmed kan det komma att ta tid innan förändringar förverkligas.

– Men bara en signal om att det kommer att gå att räkna hem de långsiktiga investeringar i hyresrätter som krävs, skulle betyda mycket, säger han till Fastighetstidningen.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder säger:

– Vi tycker det är positivt att bostadsministern nu bjuder in bostadsmarknadens aktörer till samtal. Larmen om tvärnit i bostadsbyggandet duggar tätt och fastighetsjättar riskerar att krascha. Vi befinner oss i en kris. Då behöver politiken ta ett ansvar över blockgränserna för att för att hitta lösningar och vägar framåt.

– Jag hoppas mötet leder till att vi får en aktiv bostadspolitik som möter upp de stora utmaningarna. Politiken måste kliva fram och erbjuda finansiering för att hålla uppe byggandet. Just nu kommer rapporter om att det kan bli färre än 15 000 byggstarter i år, när vi i själva verket skulle behöva minst 60 000 per år fram till 2030. Konsekvenserna av bostadsbristen och stopp i byggandet är förödande, både för samhället och individer här och nu. Det innebär att människor inte kan flytta till och utbildning och arbete och trångboddheten kommer öka. Men också på lång sikt då det tar decennier att hämta hem långa byggstopp. Därför läget är akut.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.