De kraftigt höjda räntorna är inte en anledning till att pressade hushåll ska få använda den så kallade ventilen för amorteringslättnad. Det är fel, menar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
Enligt en uträkning från SBAB har en typfamilj med två barn, bil och ett bolån på tre miljoner kronor fått se sina kostnader rusa med över 100 000 kronor de senaste två åren.
– Det är ju en exempellös kostnadschock som många hushåll har drabbats av, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till SVT.
Allt fler låntagare söker och får amorteringspauser. På ett år har antalet hushåll som fått beviljat av sin bank att slippa amortera gått från knappt 700 hushåll per månad till drygt 2 800 hushåll per månad, enligt SVT, som hänvisar till Finansinspektionen.
Men stigande räntekostnader är inte en anledning till att få en amorteringspaus – giltiga anledningar är till exempel inkomstbortfall på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Även kraftigt höjda elkostnader kan vara ett skäl.
Robert Boije tycker att även räntechocken borde vara en anledning i det här läget.
– I en situation där räntorna stigit så mycket och så snabbt som de har gjort så borde man kunna diskutera om inte även en sådan kostnadsökning borde kunna innebära en temporär lättnad i amorteringarna.
– Om hushåll drabbas så hårt att hela deras sparkapital försvinner så kan det vara sämre, både för de enskilda hushållen och för samhällsekonomin i stort – det hela är en avvägningsfråga, säger Robert Boije.
Finansinspektionen utreder just nu hur den så kallade ventilen fungerar. Utredningen ska vara klar i slutet av månaden.