Klart flest sociala kontrakt i svaga områden

 

Hem & Hyra har gjort en stor granskning över hur sociala kontrakt fördelas i olika socioekonomiska områden. Granskningen visar att 41 procent av kontrakten finns i områden med ”stora socioekonomiska utmaningar”.

Andelen sociala kontrakt i de bästa områdena – de med ”mycket goda socioekonomiska förutsättningar – är noll.

Hem & Hyra får ovan resultat efter att ha begärt ut uppgifter om kontrakt på gatunivå från åtta kommuner i fyra län i Mellansverige. De har sedan matchats med Boverkets indelning av socioekonomiska typområden på fem nivåer.

Fördelningen går emot vedertagen forskning som säger att det är fel att klumpa ihop för många hushåll med sociala kontrakt.

– Kortsiktigt löser det ett problem, men på lång sikt är det inte alls bra, inte för stadsdelen men framför allt inte för människorna som hamnar i de här boendena, säger Arne Kristiansen, som forskar om hemlöshet vid Lunds universitet, till Hem & Hyra.

Ett av skälen till att så många hamnar i svaga områden är att hyrorna där är lägre. Men det handlar inte bara om att kommunen ska spara pengar.

– Nej, tanken är ju att de här personerna ska få ett förstahandskontrakt och själva ta över lägenheterna. Då måste de ha råd att betala hyran, säger Victor Eriksson Gonzalez, områdeschef på socialkontoret i Nyköping, till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.