VECKANS AKTUELLT | Regeringen bjuder in till samtal och Socialdemokraterna kräver bokriskommission – precis som våra experter har efterfrågat. Kent Persson konstaterar att det är tydligt att Bostadspolitik.se når ut. Han kommenterar även att Danske Bank har svängt till en mer positiv syn på bostadsprisutvecklingen, att fler än tidigare föredrar hyresrätt, debatten om startlån – och vårt lyckade event Bopol Live Hyresrätt i onsdags.
Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt – och i onsdags var hon moderator för vårt event Bopol Live Hyresrätt i Stockholm – en heldag med fokus på hyresrätten.

– Det var vårt andra live-event och det var lika lyckosamt som det första. Jag upplevde ett stort engagemang och en friskhet i debatten som jag har saknat, säger Kent Persson i podden.
– Det är uppenbart att hyresrättssektorn har stora utmaningar, både när det gäller nyproduktionen och hyressättningen. Det kom fram flera konkreta förslag på hur man kan gå vidare. Det finns just nu en stor uppgivenhet kring det nuvarande systemet.
– Det var intressant att lyssna på Lundbergs Fastigheters vd Louise Lindh, som konstaterade att hyresrätten inte är tillräckligt intressant att investera i nu, istället tittar de på annat. Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt för hyresrätten.
Förutom scenframträdandet genomfördes rundabordssamtal (öppna för alla deltagare), bland annat om bostadspolitiken, med de bostadspolitiska talespersonerna från alla de åtta riksdagspartierna.
– Det här upplägget blir lite mer lågmält och reflekterande än om man har en debatt på scen.
– Men det är uppenbart att positionerna är låsta. När jag lämnade politiken för åtta år sedan upplevde jag att förutsättningarna för breda samtal var bättre än nu. Särskilt när det gäller Socialdemokraterna och Moderaterna – när det rörde allvarliga samhällsproblem kunde de sätta sig ner och prata om dem. I dagens politiska klimat är jag inte säker på att det går, tyvärr.
– Och det är bekymmersamt att budskapen från regeringssidan i princip var att det inte kommer att hända något på kort sikt: ”Nu får branschen härda ut”.
Samtidigt var statssekreterare Johan Davidson på scen mer öppen för att det kan komma stödåtgärder.
– Ja, han stänger inte dörren för det och det var ett bra besked.
Socialdemokraterna efterlyser kriskommission
Socialdemokraternas Jennie Nilsson var på plats på Bopol Live Hyresrätt och på torsdagen skrev hon på Expressen Debatt och efterlyser en bokriskommission.
– Först kan vi konstatera att vårt arbete från Bostadspolitik.se uppenbart når ut till både bransch och beslutsfattare, att de tar till sig av förslagen vi kommer med. Den här frågan har Lennart Weiss drivit och det är bra i sak att Socialdemokraterna tar till sig. Det är bra om vi får en bred kommission, som kan arbeta både med akuta åtgärder och mer långsiktiga strukturella frågor.
– Men vi får hoppas att det inte låser sig. Det finns en tendens att om oppositionen föreslår något så säger regeringen per automatik nej.
Positivt med rundabordssamtal
Johan Davidson var som sagt också på plats och i måndags skickade han och bostadsminister Andreas Carlson ut en inbjudan till ett rundabordssamtal med anledning av det tuffa läget för det svenska bostadsbyggandet. Samtalet ska hållas den 13 juni och tre av Bostadspolitik.se:s ägarbolag är inbjudna: Obos, Veidekke och Heimstaden.
– Det är välkommet. Det här är också en sak som vi har efterlyst, senast i en ledare för ett par veckor sedan. Det visar att regeringen inser att krisen kommer att förvärras. Det är ett första steg, sedan hoppas jag att man följer upp med konkreta reformer och samtal. Det skulle kunna ske genom en kriskommission.
Startlån en väg in på den ägda marknaden
Förslaget om startlån för förstagångsköpare är en reform som många väntar på. Nyligen skrev HSB ett debattinlägg om detta. Samtidigt sågas förslaget av Timbros Fredrik Kopsch.
– Det är bra att frågan debatteras. Man behöver göra flera saker, tröskeln in på den ägda marknaden är för hög. En av anledningarna till att frågan är ”på hold” hos regeringen kan vara att man vill ta ett större grepp.
Kopsch vill se större reformer i grunden och ett av hans argument är att startlånen riskerar att driva upp priserna.
– Vi behöver en bostadsmarknad som fungerar i alla delar. I dag fungerar inte den hyrda marknaden och det är också en av orsakerna till att priserna för det ägda boendet har drivits upp.
Fler föredrar det hyrda boendet i kristiderna
Samtidigt har svenskarnas boendepreferenser ändrats. Fler kan nu tänka sig att hyra, enligt Infostat.
– Vi är i ett ekonomiskt tufft läge och det blir värre. Att hyra sitt boende innebär en bra förutsägbarhet. Och från Heimstadens sida ser vi en kraftigt stigande efterfrågan på hyresrätter.
Positiv prognos från Danske Bank
Danske Bank konstaterar att deras boprisindikator, som följer prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholm har varit svagt stigande i flera månader. Tidigare under året har Danske Bank trott att den starka marknaden har varit tillfällig, och trott på ett sammanlagt prisfall om 25 procent från toppen i februari/mars 2022. Nu justerar man upp prognosen och tror att fallet bara blir 15-procentigt – hittills är nedgången 12 procent.
– Prisbilden styrs av två faktorer: Ränteläget och utbud/efterfrågan. Vi kommer att se fortsatt något stigande räntor och vi ser inte de fulla effekterna av räntehöjningarna än. Det talar för sjunkande priser. Samtidigt ser vi att nyproduktionen stannar av oerhört kraftigt, särskilt i Stockholm. Det kan bidra till att priserna pressas upp igen.