BF- och Byggnadsavtalet: ”Underskatta inte utmaningarna”

Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss hyllade avtalet mellan Byggföretagen och Byggnads i en ledare för några veckor sedan. Nu lyfter han några av utmaningarna i en krönika på Byggvärlden.

Han skriver:

”Just nu finns ingen anledning att lägga smolk i glädjebägaren. Min tro är att man förstår vad man skrivit på och att båda parter är helt seriösa i sina intentioner. Ett par saker bör man dock beakta. Med denna överenskommelse har Byggnads tagit på sig både ansvar och förväntningar om att kunna skapa en professionell kontrollfunktion. Förutom tillräckliga utredningsresurser behöver man relativt snabbt etablera ett strömlinjeformat arbetssätt med gemensamma verktyg. Min tro är att Byggnads behöver skapa en back office-funktion, antingen internt eller via ett externt tredjepartsföretag som stöttar kontrollenheten, ibland med mer kvalificerade utredningar, vid andra tillfällen med råd och stöd.

Och hur tänker man nu på BF? Är tanken att överlåta kontrollerna av de egna medlemsföretagen till Byggnads eller avser man stärka den egna kontrollförmågan? Efter ett kongressbeslut har BF idag möjlighet att vid misstanke om regelöverträdelse pausa ett medlemskap. De verkligt allvarliga problemen fångar man dock inte via CreditSafe. De kräver fördjupade bolagskontroller som en resursstark organisation som BF har förutsättningar att etablera. Blir det ett nästa steg eller är tanken att Byggnads ska sköta det mer djuplodande kontrollarbetet också åt BF? Som sagt, en bra start men nu krävs svar och åtgärder på en annan nivå.”

Läs hela krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.