”Ska Stockholms stad förbjuda försäljning av grönsaker på Hötorget eftersom det säljs i Hötorgshallen?”

Paketboxbolaget Iboxen har fått plocka bort sina leveransboxar i Stockholms stad på grund av ändrade regler från Trafikkontoret i Stockholm.

Iboxen skriver om beslutet på sin hemsida:

”Enligt stadens nya regler får det inte finnas paket­boxar inom en radie på 300 meter från närmsta paket­ombud. Flera av transportbolagen har inte paket­ombud, vilket innebär att det kommer bli fler hemleverans­er, mer trafik och utsläppen kommer öka. Har Stockholms stad för avsikt att även reglera andra verksamheter, som exempelvis förbjuda försäljning av grönsaker på Hötorget eftersom det säljs grönsaker i Hötorgshallen? Eller förbjuda uteserveringar som ligger för nära varandra?

Om vi mot all förmodan skulle hitta en plats så har Stockholms stad satt en oskäligt hög markavgift för leverans­boxar, som motsvarar en hyra för en stor våning på Östermalm. Den mark vi vill placera boxar på är 0,8 kvadratmeter och den går oftast inte att använda till annat.”

”Och kanske viktigast av allt, vi anser att staden inte tagit hänsyn till miljöaspekterna. Genom Iboxens öppna infrastruktur kan transportbolagen leverera fler paket­ till samma plats. Om det dessutom sker med elfordon på tider då det inte är ”högtrafik” så bidrar det till mindre trafik och buller samt lägre utsläpp.

Konceptet ”15-minutersstaden” innebär att invånarna ska få tillgång till alla sina behov inom 15 minuters gång- eller cykelavstånd från sina hem. Syftet är helt enkelt att skapa en mer hållbar stad. Att tillföra mobilitetstjänster möjliggör att klimatmål kan uppnås samtidigt som det skapar en bekvämlighet och förenklar livspusslet för stockholmarna.

Idag står e-handeln för cirka 16 procent av den totala handeln. Svensk Handel, med flera, spår att andelen e-handel kommer att ligga på uppåt 40 procent år 2030. Det innebär att vi även i framtiden behöver paket­ombud, hemleverans­er, inomhusboxar och utomhusboxar som står bostadsnära.

Vi på Iboxen tycker att stockholmarna själva ska få välja hur de vill hämta sina paket­ och inte Stockholms stad.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.