Kopsch sågar startlånet

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch tror inte att startlånet löser några problem på bostadsmarknaden.

Kopsch skriver på Expressen Debatt.

”I flera andra länder har startlån prövats. Erfarenheterna visar att det driver upp priser och att de som gynnas är personer som oavsett skulle ha fått hjälp av sina föräldrar att köpa bostad. Den nyligen presenterade utredningen om startlån för förstagångsköpare uppskattar att förslaget kan driva upp priserna med hela sju procent.”

Istället vill han ta bort kreditrestriktionerna, som bolånetaket:

”Bolånetaket innebär att den som vill köpa sin bostad behöver spara ihop till 15 procent av priset. Amorteringskraven innebär att den som köper tvingas till ett relativt stort sparande i bostaden, vilket kräver en högre inkomst. I stället för att underlätta belåning genom startlån, bör införda hinder rullas tillbaka. Ett avskaffat bolånetak som möjliggör en högre belåningsgrad skulle kraftigt underlätta för många att köpa sina bostäder.”

Kopsch pekar även på vad han kallar grundproblemen: Kreditrestriktionerna, att makten för markanvändning behöver flyttas från kommuner till markägarna och fler måste kunna hyra sin bostad, och för detta krävs marknadshyror.

Läs hela inlägget här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Marknadshyra skulle utan tvekan innebära att den bemedlade lätt skulle kunna hitta en ledig lägenhet, mycket på grund av att så många tidigare hyresgäster har flyttat! Men samtidigt skulle samhället få svårt att utifrån sin grundlagsskyldighet, tillhanda hålla de bostäder, som behövs till alla dem, som varit tvungna att flytta!

  2. Håller med och har man redan en bostad fullbelånad och renoveringsbehov då sitter man i skiten.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.