HSB: Inför startlån nu

HSB: Regeringen bör införa det redan färdiga förslaget om startlån omedelbart. Då får 400 000 förstagångs­köpare möjligheten till ett ägt boende, utan att det kostar staten en krona.

För ungefär ett år sedan överlämnade Eva Nordström utredningen om startlån till den dåvarande regeringen.

Sedan dess har Eva Nordström arbetat med ett samordnande regeringsuppdrag för samhällsbyggande i norra Sverige och för några veckor sedan tillträdde hon som vd för HSB Stockholm. I den rollen skriver hon nu, tillsammans med HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus, på SvD Debatt om att regeringen bör införa startlånet med en gång.

De konstaterar att bostadsminister Andreas Carlson tillsatt en utredning om ombildning av hyreslägenheter till ägarlägenheter, något som inte gör att det byggs fler bostäder – i motsats till om startlånet införs, menar de:

”Om regeringen inför startlån, och om bankerna därutöver börjar använda regeln om amorterings­frihet i fem år för nyproduktion, innebär det en enorm möjlighet. Här kan man slå två flugor i en smäll. Med startlån och amorteringsfri nyproduktion öppnas inte bara dörren för 400 000 förstagångs­köpare, varav en stor del är unga som stängts ute från bostads­marknaden. Man håller också uppe den krisande byggsektorn, som utgör en inte oansenlig del av Sveriges BNP och arbets­marknad. Fler bostäder och fler i arbete, det borde ligga i alla politikers intresse. Särskilt då inget av det heller tar någonting ur statens budget.”

Kritiken att startlån leder till högre skuldsättning kommenterar de med:

”Det är en kritik som grundar sig i tanken att man antingen ska avstå från att bo någonstans, vilket ingen kan göra, eller att man ska hyra i stället, vilket få har möjlighet till i bostads­bristens spår. Och det som finns att hyra i andra hand är oftast väldigt dyrt. Det kvarstående alternativet är att finansiera kontant­insatsen med ett dyrt blancolån, en typ av lån som banker beviljar redan i dag.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.