Allt fler lägger villadrömmarna på hyllan

Allt färre skulle välja villa vid nästa flytt, visar Infostat i årets andra undersökning på tema bomarknad och boendepreferenser.

Villamarknaden har i snart ett år haft en svag till negativ prisutveckling. Dyrare el, drivmedel, livsmedel och höjda boräntor är några förklaringar till den svaga utvecklingen.

Vad händer framåt? Statistiken visar att utbudet av villor generellt är högre under sensommaren. Om mönstret upprepar sig i år kan vi se fler villor till salu mot slutet av sommaren. Ett högre utbud kan då pressa priserna nedåt, om det saknas tillräcklig efterfrågan.

Nya undersökningsresultat från Infostat visar att efterfrågan på villor är avtagande och sjunker i breda grupper. Vi ser en trend om att hyresrätt ökar i popularitet samtidigt som villa minskar.

Vilken typ av bostad som skulle vara aktuell om man skulle flytta

Upplåtelseform Resultat 5/2022 Resultat 5/2023 Förändring i procentenheter
Villa 35% 22% -13
Bostadsrätt 24% 24% 0
Hyresrätt 18% 27% +9
Radhus 7% 8% +1
Annat 7% 6% -1

 

– Resultaten visar igen vad vi började se för några månader sen. De höga räntorna tillsammans med prisökningar gör att allt fler lägger villadrömmarna på hyllan, säger Mårten Lindberg, marknadschef på Infostat.

De nya resultaten visar istället att hushållen i högre grad premierar billigare boendeformer som hyresrätter. Det är en fortsättning på en rörelse som inleddes under hösten 2022.

Resultaten visar också på en ökning av andelen barnfamiljer i olika boendeformer, som kan tänka sig att byta till ett sämre boende för att minska sina boendekostnader.

Särskilt stor rörelse syns hos gruppen barnfamiljer i villa. I maj 2022 angav fem procent av dem att de kan tänka sig byta till ett billigare boende. I dag har den siffran ökat till 18 procent.

– Barnfamiljer i villa behöver hantera alla de pris- och kostnadsökningar som det talas om just nu. Från livsmedel, drivmedel och el till högre boräntor. Det är inte konstigt att just den gruppen undersöker billigare lösningar, som radhus, säger Mårten Lindberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.