”För att bygga bort bostadsbristen krävs stöd”

Så fort vinden vänder går byggandet ner, trots att behoven kvarstår, skriver Hyresgästföreningens Marie Linder och Martin Hofverberg i en slutreplik på SvD Debatt.

Nyligen presenterades Hyresgästföreningens rapport som visade att 60 procent av de bostäder som byggdes med investeringsstöd inte hade blivit byggda utan stöden.

Fastighetsägarnas Martin Lindvall och Timbros Fredrik Kopsch har varit kritiska till undersökningen och investeringsstöden.

Hyresgästföreningen underkänner Fredrik Kopsch argumentation i en slutreplik på SvD Debatt och de konstaterar att vi nu ännu mer hade behövt ett investeringsstöd för att hålla igång byggandet och för att dämpa bostadsbristen.

”Det har väl aldrig i närtid varit tydligare att marknaden endast bygger när omständigheterna är perfekta, med låga räntor och hög efterfrågan. Så fort vinden vänder går byggandet ner, trots att behoven kvarstår. Nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Den hindrar unga från att starta sitt vuxenliv. Den tvingar kvar människor i destruktiva relationer och äldre kan inte flytta till mer anpassade boenden. Vår rekommendation till regeringen kvarstår därför: ta ansvar för bostadsförsörjningen och inför ett stöd som kan rädda oss från den värsta byggkrisen på decennier.”

Marknadshyror i nyproduktion bemöter de med:

”Att det skulle öka nyproduktionen i lågkonjunktur är felaktigt. När räntor och materialkostnader höjs samtidigt som efterfrågan sjunker är det inte möjligheten att sätta högre månadshyror som löser problemet, utan faktiska och kraftfulla stöd. Utan statliga stöd går marknaden i baklås. Utan stöd får vi ett lägre byggande än vad som behövs för att bostadsförsörja befolkningen. Det här är en historisk insikt som tyvärr gått förlorad i Sverige, men som lever kvar i Finland där staten nu lånar ut förmånliga bygglån för motsvarande 40 miljarder per år.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.