Vill Finansinspektionen ha en ny fastighetskris?

Storskaliga risker som hotar den finansiella stabiliteten finns i den kommersiella fastighetssektorn och inte i privata bolån, konstaterar Lennart Weiss, och råder i en krönika i Fastighetstidningen Finansinspektionen att ha rätt fokus.

Lennart Weiss analyserar i krönikan skuldsättningen hos hushållen och den kommersiella fastighetssektorn och konstaterar att riskerna finns i den sistnämnda.

Riskerna har ökat i och med att en större del av bolagens skuldsättning numera finns i obligationsmarknaden, men konstaterar att ökningen av obligationsfinansieringen till stor del grundas på Finansinspektionens skärpta kapitaltäckningskrav.

”Här och nu är det av stor betydelse att finansieringsmarknaderna fungerar så att bolag med låga vakansgrader och goda kassaflöden kan refinansiera lån som löper ut.”

”Om inte politik och myndigheter säkerställer att refinansieringsmarknaden för kommersiella fastigheter fungerar kan det sluta illa, riktigt illa.”

Läs hela krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.