Veckans Aktuellt v21: Det är mycket värre än statistiken visar – tillsätt en kriskommission nu

VECKANS AKTUELLT | Regeringen måste agera nu: SCB:s nya statistik visar att vi har en pågående bostadsbyggnadskrasch – men läget är mycket än värre än statistiken visar. Samtidigt lägger bostadskrisen krokben för möjligheterna att rekrytera, både för privata och offentliga aktörer – vilket påverkar hela samhället, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som också menar att investeringsstödet fungerade som byggpolitik, men det hade inte den träffsäkerhet som hade varit önskvärd. Kritiken mot Riksbanken är befogad – och det verkar som att Erik Thedéen tar intryck. Programledare: Anna Bellman.

Enligt ny statistik från SCB halverades bostadsbyggandet under första kvartalet, jämfört med samma period förra året. SCB noterar att 8 300 bostäder byggstartades under Q1, jämfört med 16 675 under Q1 2022.– Det här är en krasch i slowmotion. Och jag påminner igen om att statistiken grundas på startbesked, inte på spadar i marken. I praktiken har vi en nedgång på 80 procent, inte 50. Läget är väsentligt värre än vad statistiken visar, säger Lennart Weiss i podden.

Bostadsminister Andreas Carlson säger i en kommentar till TT att det är strukturella problem på marknaden och det kräver strukturella reformer. Han avvisar alla former av produktionsstöd.
– Stämningsläget i branschen håller på att gå från förvåning över att bostadsministern inte gör något till frustration och ren ilska, säger Lennart Weiss.
– Vi har en krasch. Det måste, nu med en gång, tillsättas en kriskommission som utan ideologiska skygglappar tittar på vad som behöver göras; från branschen, från kommunerna och från staten. Och färdiga förslag behöver vara på plats i augusti, de behöver vara med i höstbudgeten. Det här är den mest allvarliga situationen på 30 år.

Bostadsbristen sätter krokben för rekryteringar
Stockholms Handelskammare kom med en rapport om hur bostadsbristen påverkar Stockholm. Rapporten heter ”Bostadsmarknaden lägger krokben för företagens rekryteringar.”
– Jag håller med om analysen. Stockholm får allt svårare att försörja den offentliga sektorn med personal. Och företag kommer att välja att etablera sig någon annanstans.

Stockholms Handelskammare föreslår fyra åtgärder: Förändringar i hyressättningsystemet, lättnader kring kreditrestriktionerna, en reformerad byggpolitik och stödåtgärder för att rädda byggandet, som att se över markpriser.
– Delar av förslagen är bra, som när det gäller kreditrestriktioner och markpriser. Sedan har jag svårt att förstå hur fri hyressättning skulle hjälpa, möjligen genom att öka rörligheten i beståndet. Vi behöver få en bostadspolitik som fungerar både för arbetsmarknaden och för bostadssociala ändamål.

Delade meningar om investeringsstödet
Hyresgästföreningen kom i veckan med en rapport om investeringsstödet. Den visar att 60 procent av de bostäder som byggdes med investeringsstöd hade inte blivit byggda utan stödet. Detta är ett bevis för att investeringsstödet var lyckat, menar Hyresgästföreningen.
– Om målet hade varit att främja byggandet – då fungerade stödet. Om det var träffsäkert – nej! Främjade det byggandet där det främst behövdes, alltså i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg för att underlätta arbetsmarknaden? Nej, där fungerade det inte alls.
– Jag var negativ till stödet när det infördes, men såg att det gjorde nytta för att hålla uppe byggandet 2017 och 2018.
– I det läge vi är nu behövs någon form av utbudsstimulerande stöd och förr eller senare kommer regeringen att tvingas ta fram någon form av stöd.
– Det kan bli ett produktionsstöd, kanske med en social variant med en viss andel insprängda sociala bostäder. Ett annat sätt är att halvera byggmomsen. Gör politiken ingenting så har vi en formidabel samhällsbyggnadskrasch framför oss.

Ändrade direktiv kring förköpslag
Regeringen ändrar i direktiven för en utredning som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen för ett knappt år sen. Det handlar om förköpslagen, där kommuner vid vissa tillfällen ska kunna gå in och köpa fast egendom. Den nya regeringen tar bort de flesta av de förköpsgrunder som fanns tidigare – kvar lämnas tillfällen där man bekämpar organiserad brottslighet och gynnar försvarets intressen.
– Jag är lite kluven, jag kan tycka att det hade haft sina poänger med en modern förköpslag. Det är lite synd att utredarna nu inte får chansen att titta på detta. Regeringen hade ändå i ett senare skede valt att gå vidare med det man vill. Det här har ett drag av ideologiska markeringar och det är lite olyckligt.

Frän – och befogad – kritik
Tre forskare, bland andra John Hassler, som även utreder kreditrestriktionerna har på uppdrag av finansutskottet analyserat Riksbankens agerande under 2022. Och man framför frän kritik mot dåvarande riksbankschefen Stefan Ingves agerande.
– Det är välkommet att kritiken formuleras från auktoritativt håll och att utskottet ställer sig bakom den. Och det här är ju inget nytt, många nationalekonomer har varit kritiska till de snabba kasten, att man höll i kvantitativa lättnader så länge, och så vidare.
– Stefan Ingves hade ett dogmatiskt drag. När han inte fick ansvar för helheten valde han att bara fokusera på inflationen, den finansiella stabiliteten fick andra ta hand om.
– Det är bra att den här kritiken kommer och det verkar som att Erik Thedéen har tagit till sig av den. Han har markerat en delvis annan linje. Han kommer att ta större hänsyn till den finansiella stabiliteten och jag tror att han kommer att vara en klokare riksbankschef.

Muf i Värmland vill riva miljonprogram
Tre företrädare för Moderata Ungdomsförbundet i Värmland skriver att de vill riva miljonprogramsområden.
– Ungdomsförbundens uppgift är att måla med de breda penslarna. Visst, gör om gör rätt – men var ska de människor som bor i de här områdena i dag ta vägen? Att riva där ingen bor som Jan Jörnmark har tagit upp – det håller jag med om fullständigt. Men så länge människor bor i områdena är det en annan sak. De här områdena behöver byggas om, kompletteras med andra upplåtelseformer och kompletteras med samhällsservice.

Vem förolämpar vem i arkitekturvärlden?
Ola Andersson, som är arkitekt och delägare i Andersson Arfwedson skriver på DN Kultur att ”önskan om arkitektur i gammal stil är en förolämpning”. Han jämför det med att säga att dagens författare är dåliga för att de inte skriver som Strindberg och Selma Lagerlöf.
– Jag såg på SVT i går kväll då de intervjuade människor på gatan om modern arkitektur och alla gjorde tummen ner.  För att använda Ola Anderssons ord så innebär väl det att allmogen tycker att dagens arkitektur är en förolämpning mot deras preferenser av smak och stil. Jag tycker att den här texten tyder på drag av elitism: Har du synpunkter om arkitektur men inte är utbildad arkitekt – då är du okunnig. Det verkar som att den här debatten trampar på en öm tå.

Vänsterpartiet sågar regeringens nya utredning om ägt boende
Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Malcom Momodou Jallow sågar fullständigt bostadsminister Andreas Carlsons nya utredning kring åtgärder som ska underlätta för fler att äga sin bostad. Han skriver attRegeringens besatthet av att äga är förödande för svensk bostadspolitik”
– Det här är återigen ett uttryck för ideologiska övertoner, vilket jag tycker illa om. Malcolm Momodou Jallow är självklart medveten om att en förkrossande majoritet önskar att bo i ägda bostäder. Även de som i dag bor i hyresrätter. Det är dags för Vänsterpartiet att lära sig att skilja på lån och skulder, boendeutgifter och kostnader. Sedan kan jag till viss del hålla med honom om att det är olyckligt att regeringen bara pratar om ägda bostäder. Men Malcolm är själv minst lika ensidig som motståndarna han kritiserar.

På onsdag har du möjlighet att träffa både Malcolm Momodou Jallow, Anna Bellman och Lennart Weiss – och många fler – på Bopol Live Hyresrätt på Citykonferensen i Stockholm. Anmälan stänger i dag!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.