”Sverige behöver en bostadsmarknad på riktigt”

Dagens Industri menar på ledarplats att marknadshyror är en nödvändig del av lösningen på bostadsproblemen.

Dagens Industris Matilda Molander konstaterar att en anledning till att väldigt lite har hänt politiskt trots många år av bostadsbrist är Hyresgästföreningens starka koppling till Socialdemokraterna.

”En viktig anledning är att den mäktiga Hyresgästföreningen har direktlina till alla socialdemokratiska regeringar. Så när det nu för första gången på över ett decennium finns en majoritetsregering som inte är beroende av Hyresgästföreningen är det dags att driva igenom ordentliga reformer.”

Molander menar att målet måste vara en friare och mindre reglerad marknad.

”Dagens system minskar byggandet av hyresrätter genom att göra det svårt att få lönsamhet i projekten. Dessutom är det stötande att den så kallade hyresregleringen som skulle skydda utsatta hyresgäster från oskäliga hyreshöjningar mest säkerställer låga hyror i fina lägenheter på attraktiva adresser. Sverige behöver en bostadsmarknad på riktigt.”

”Marknadshyror är inte alexanderhugget som kommer att lösa alla problem på bostadsmarknaden, men det är en nödvändig del av lösningen på bostadskrisen.”

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Om man inför marknadshyror utan att först ha höjt ramarna för bostadsbidrag och bostadstillägg, så skapas ett oöverstigligt kaos på hyresmarknaden

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.