”Önskan om arkitektur i gammal stil är en förolämpning”

Att man ska bygga hus i ”gammal stil” är som att avförda dagens författare för att de inte skriver som August Strindberg eller Selma Lagerlöf, skriver Ola Andersson på DN Kultur.

Ola Andersson – arkitekt och delägare i Andersson Arfwedson – menar att åsikten att man bör bygga i ”gammal stil” bottnar i brist på kunskap.

Han skriver:

”Vårt sätt att bygga skiljer sig däremot i grunden från dåtidens. Hantverk har ersatts av industriell tillverkning, i byggandet och samhället. I stället för murare och timmermän som bygger för hand monterar nutidens byggare till största delen ihop husen av delar som kommer på lastbil, tillverkade i fabrik.
En sak kan vi nog vara överens om: det finns mycket stort utrymme för förbättringar av svensk arkitektur. Men vill vi ha något bättre måste vi acceptera att vi inte längre lever på 1900-talet, och att inga förbättringar kan åstadkommas genom brist på kunskap.”

Läs hela texten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.