Vi ska inte ödsla kvadratmeter och pengar på sådant som inte skapar värde för studenter

DEBATT | Vår ambition är att det ska byggas fler studentbostäder – prisvärda, hållbara och ändamålsenliga. Då behöver byggkraven reformeras och därför välkomnar vi regeringens beslut att låta Boverket utreda lättnader för studentbostäder, skriver Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen och Isac Stark, ordförande för Chalmers studentkår i en replik på Sofia Holmdahls inlägg i förra veckan.

Det är tydligt att dagens byggregler hindrar studentbostäder. Det märks till exempel när byggrätter inte kan utnyttjas till fullo på grund av dagsljuskraven, när campusnära och attraktiva lägen måste ratas på grund av omgivande trafik eller när planlösningen tyvärr inte blir så trivsam som den skulle kunna vara. Men det märks också på att studentbostäderna blir dyrare än vad de skulle behöva vara.

Studenter är inte heller en homogen grupp, vi behöver främja en mångfald av bostadstyper för att möta olika behov

Vi håller med debattören om att det finns mycket att göra. Både förslaget kring buller och parkeringsnorm som presenteras i artikeln är bra, men det kommer inte att räcka. Vi behöver flexiblare byggregler som gör att vi både kan bygga nytt och bygga om på ett yteffektivt och hållbart sätt. Studenter är inte heller en homogen grupp, vi behöver främja en mångfald av bostadstyper för att möta olika behov.

Precis som regeringen fastslår är studentbostaden en genomgångsbostad, där du bor en begränsad tid medan du studerar. Då ska vi inte ödsla kvadratmeter och pengar på sådant som inte skapar värde för studenter. Med mer flexibla byggregler skulle fler bostäder kunna rymmas inom samma projekt och kvadratmeter användas annorlunda, till exempel till bättre studiemiljöer och sociala ytor. Det skulle ge fler studenter tillgång till billigare och bättre boende.

Låt oss diskutera hur, i stället för att på förhand stänga dörren till ändrade tillgänglighetskrav

Vi som skriver under den här artikeln är kanske inte överens om allt, men är helt överens om att det är positivt att regeringen låter utreda lättnader på flera områden, även den omstridda tillgängligheten. I studentbostäder är den genomsnittliga omflyttningen särskilt hög, i genomsnitt 50 procent. Det betyder att det blir nya hyresgäster i hälften av alla studentbostäder årligen. Den ruljangsen medför att det i praktiken alltid kommer gå att erbjuda en fullt tillgänglig bostad till en student som har det behovet. Men en person med funktionshinder ska också kunna hälsa på en vän eller gå på en fest i ett nybyggt hus. Därför ligger det i vårt gemensamma intresse att vi löser besökstillgängligheten på ett tillfredsställande sätt. Låt oss diskutera hur, i stället för att på förhand stänga dörren till ändrade tillgänglighetskrav.

Tillsammans vill vi förbättra studenters bostadssituation genom fler och bättre studentbostäder. Alla som delar den målbilden bör lägga gamla sanningar åt sidan och i stället se möjligheterna i ett förändrat regelverk. Ett fönster har öppnats för förändring, nu måste vi ta chansen!

Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen 
Isac Stark, ordförande Chalmers studentkår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.