Småhusområdena utgör ett gemensamt kulturarv

Monica Andersson och Knut Weibull från den ideella föreningen Samfundet S:t Erik svarar på Karin Kjellsons inlägg.

Arkitekten Karin Kjellson förespråkade nyligen på DN Debatt att släppa fram fler boendeformer för att kunna förtäta i Stockholms villastäder.

Nu skriver Monica Andersson (krönikör på Bostadspolitik.se) och Knut Weibull en replik där de menar att ”den gestaltade helheten i stadens äldre småhus- och villaområden har stora upplevelsevärden och utgör ett gemensamt kulturarv som berättar om 1900-talets samhällsutveckling.”

De hänvisar till Stockholms stads strategi för varsam utveckling av småhus- och villaområden.

”I den beskrivs kulturvärdena i områdena och hur dessa bör värnas. Av strategin framgår bland annat att nya byggnader bör placeras och gestaltas på ett sätt som inte förändrar karaktären på området.

Samfundet S:t Erik anser att strategin är väl genomtänkt. Den innebär inte, som Karin Kjellson menar, att områdena ska bevaras som de är utan ger verktyg för en varsam utveckling som inte förstör områdenas karaktär och kulturvärden. Den omfattande förtätning som Karin Kjellson förespråkar skulle innebära att dessa värden förvanskas och till slut helt försvinna. De exempel på sådan förtätning som föreslås i Mälarhöjden i det aktuella ärendet Rosimunda innehåller mörka och trånga lägenheter i en bebyggelse som skulle utplåna större delen av det grönskande trädgårdsrummet.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.