Lindvall och Hofverberg om hyresakuten

På tisdagen lanserade Hyresgästföreningen sitt förslag om en statlig hyresakut. Fastighetstidningen har pratat med Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg och fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall om förslaget.

Hofverberg säger:
– Hyresgästerna var redan innan krisen den grupp som la överlägset mest av sin inkomst på boende. Det är både en effekt av att hyresgäster som grupp tjänar mindre och att hyresboendet, allt annat lika, är dyrare. Så man kläms från två håll. Därför menar vi att en sådan utformning är träffsäker rent socioekonomiskt. Eftersom både denna, och den förra, regeringen varit generösa med stöd i huvudsak till dem som bor i ett ägt boende är det också en rättvisefråga.

Martin Lindvall:
– Jag tror att vi hittills bara sett de första effekterna av hur kostnadsökningarna påverkar levnadsstandarden för båda grupperna. Situationen är mycket svår för flera hushåll, oavsett i vilken upplåtelseform vi finner dem. I motsats till flera andra länder har Sverige emellertid ett generellt välfärdssystem som ger stöd åt familjer och enskilda som tillfälligt fått svårt att försörja sig. För konsumtionsstöd tror jag det är klokt att utgå från de stödformer som redan finns inom detta – och säkerställa att de medger tillräckliga stöd i förhållande till den prisutveckling vi sett – i stället för att hitta på nya. Ett stöd som villkoras av att du bor i hyresrätt tror jag inte är en bra idé, säger Martin Lindvall.

Fastighetstidningen lyfter frågan om risken med att den här typen av tillfälliga stödåtgärder permanentas – ”och så är man tillbaka i det klassiska ”kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen”?

Martin Hofverberg:

– Jo, det är ett problem i länder med fri hyressättning. Som i Finland där bostadsbidraget exploderat (där bör det tilläggas att det finska bostadsbidraget är en bredare konstruktion. Reds. anm). I Sverige har vi ett bättre system med mer kontroll över hyrorna. Så jag är inte lika orolig för det. Och vi betonar att detta bara bör finnas i kristid.

Läs hela reportaget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.