”Kommunerna måste tänka om”

Statssekretarare Johan Davidson om hur man ska få kommunerna att tänka kring att bygga fler småhus.

Regeringens stora budskap i bostadspolitiken så här långt är ju att man ska lägga om politiken och fokusera mer på småhus.

Johan Davidson, statssekreterare under bostadsminister Andreas Carlson, medverkade nyligen på ett seminarium anordnat av TMF. Där sa han bland annat, angående hur man ska få kommunerna att anamma det tänket:

– Det första steget är den lokala opinionen. Kommunerna måste börja tänka om. Vi har olika funderingar på vilka verktyg som kan påverka kommunerna – från väldigt hårda, med lagstiftning till en flytande skala mellan piska och morot, sa han.

Han betonade att regeringen inte är inne på att ta bort det kommunala planmonopolet och konstaterade även att det tar tid att ändra tänkande.

– Människan är till sin natur konservativ, och byråkratin ännu mer. När det väl har satt sig att det bästa är att sälja marken dyrt och tränga in folk i små lägenheter – då tar det en viss tid att vända det. Men jag har noterat att det finns exempel på kommuner där man tänker annorlunda.

Se hela seminariet här.

Johan Davidson kommer till Bostadspolitik.se:s seminarium Bopol Live Hyresrätt den 31 maj. Klicka på bilden för mer info och anmälan!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Den här regeringen är makalös när det gäller att sabotera utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Efterkrigstidens bilberoende, glesa, perifera, markkonsumerande byggande, till övervägande delen småhusområden, är en av de största miljökatastroferna i vår historia som vi kommer att behöva hantera under lång tid framöver. Vi behöver inte mer av detta.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.