”Högre hyreshöjningar 2024”

Till följd av kostnadsökningar och inflation har årets hyreshöjningar blivit högre än tidigare – men samtidigt långt under fastighetsägarnas yrkanden. Parterna är överens om att det kan bli högre höjningar 2024.

Hem & Hyra har gjort en stor sammanställning över hyreshöjningarna 2023 och även pratat med de tre parterna om 2024.

– Yrkanden för 2024 kommer att bli högre. Fler år med högre räntor, högre underhållskostnader för bolagen och högre taxor för bland annat el och värme kommer få betydelse. Ett år med för låg hyreshöjning är greppbart, Men ska vi klara underhåll och en god service till hyresgästerna måste nivåerna upp. Många av våra medlemsföretag har det kämpigt, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta till Hem & Hyra.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen:

– Vi tycker att värdarna velat ta med en för stor del av stigande räntekostnader redan i år. Det finns en risk för ännu högre hyreshöjningar 2024. Då menar vi att hyresgäster är en grupp som måste kompenseras. Exempelvis via höjt bostadsbidrag.

Parterna ska utvärdera trepartsöverenskommelsen under våren.

– Det är viktigt att vi ökar tydligheten. Det är uppenbart, annars kommer vi sitta på samma förvirrade vis och förhandla ett år till, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.