Bolånetagare pressas – men de flesta har fortsatt goda marginaler

Bolånetagare pressas av stigande räntor. Samtidigt har den stora majoriteten av nya bolånetagare fortfarande goda marginaler i sin privatekonomi. 15 000 bolånekunder har använt den så kallade ventilen sedan september. Det konstaterar Finansinspektionen i årets bolånerapport som presenteras i dag. 

Allt fler bolånetagare är pressade av den ekonomiska situationen där både räntor och inflation har stigit kraftigt. För många hushåll har räntorna blivit en allt större utgift och för nya bolånetagare går nu i genomsnitt tolv procent av den disponibla inkomsten till räntebetalningar. Det är nästan en tredubbling från 2021 och det är den högsta andel som uppmätts i Finansinspektionens kartläggningar. Utifrån nuvarande prognoser kan räntebetalningarna komma att öka till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.

− Trots att allt fler får betala alltmer för sina bolån kan vi se att nya bolånetagare generellt sett har goda marginaler. Men hög inflation och höga räntor pressar samtidigt bolånetagarna. Det tvingar många att dra ner på sin konsumtion och sitt sparande, säger generaldirektör Daniel Barr.

Finansinspektionen har vidtagit flera åtgärder, exempelvis amorteringskrav och bolånetak, för att minska riskerna med hushållens lån. Dessa har inneburit att nya bolånetagare har lånat mindre och köpt billigare bostäder än vad de annars hade gjort, enligt FI.

För hushåll som får svårt att få ekonomin att gå ihop finns det möjlighet för banker att medge undantag från amorteringskravet, en så kallad ventil. Finansinspektionen kartlägger just nu hur bankerna tillämpar ventilen och kommer att slutrapportera resultatet i juni 2023. Den övergripande bilden i dag är att ventilen används i betydligt högre grad än de senaste åren. Från september 2022 till slutet av februari 2023 har ungefär 15 000 bolånekunder fått ett tillfälligt undantag från amorteringskravet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.