BOPOLPODDEN | Om vi slutar subventionera de rikas boenden och inför fri hyressättning på hyresmarknaden så kommer vi få en bostadsmarknad som fungerar. Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, är tydlig i sin kritik mot hyresregleringen men också mot att kommunerna inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar och att politiken allt för mycket domineras av särintressen. Möt honom i ett samtal om den nya boken ”Allt du behöver veta om bostadspolitik”, om hur han hanterar kritiken på Twitter och varför han precis extrajobbat som cykelbud på Foodora.
Om du vill lyssna på Spotify har du en länk här.
Det här avsnittet spelades in i tisdags, dagen efter att Fredrik Kopsch hade gjort sitt första tvåtimmarspass på Foodora – kört ut sju matleveranser på två timmar.
– Varje gång jag skriver om Foodora eller andra former av enklare jobb – då kommer en Twittervåg: Varför jobbar du inte själv i den sektorn, du som tycker att den är så bra? Så jag testar att göra det nu.
– Men den viktigaste orsaken är att belysa hur viktiga de här företagen är. 1,3 miljoner svenskar kan inte försörja sig själva, trots att många av dem är friska och i arbetsför ålder. Foodora och liknande aktörer är viktiga för att de människorna ska komma in på arbetsmarknaden.
Fredrik Kopsch är docent i fastighetsekonomi från Lunds universitet och har i många år deltagit i den bostadspolitiska debatten. Kopsch – som tycker att svenska akademiker i allmänhet är för fega och borde vara ute mycket mer i debatten – får på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro en annan och större plattform. Han var sedan tidigare så kallad ”fellow” på Timbro men sedan årsskiftet är han chefsekonom.
”Befängt” att det går att bygga bort bostadsbristen
Redan i februari kom boken ”Allt du behöver veta om bostadspolitik”.
– Nej, den har jag inte skrivit nu sedan årsskiftet. Jag började väl för ett år sedan…
Boken behandlar bostadspolitik utifrån tre olika aspekter; som socialpolitik, finansmarknadspolitik och byggpolitik.
– Tyvärr hamnar vi ofta i det sistnämnda, och då i att man ska bygga bort bostadsbristen, vilket är en befängd sak att säga.
De två största problemområdena i dag, menar han, är hyresregleringen och kommunernas planmonopol.
– Kommunerna tar uppenbarligen inte sitt bostadsförsörjningsansvar. Ibland sker det passivt men ofta står politikerna upp och säger ”vi ska inte bygga några bostäder”. I nästan varenda kommun finns ett lokalt parti som försöker hindra ny byggnation, det finns en efterfrågan på den sortens politik. Och det är kommunerna som genom planmonopolet bestämmer vad som ska byggas var. Det hade byggts mer om markägarna hade haft större möjligheter att själva bestämma över sin mark.
Östermalm som ett testområde för marknadshyror?
När det gäller hyresregleringen kom Fredrik Kopsch nyligen med förslaget att använda Östermalm som ett test för att slopa hyresregleringen.
– Lägenheterna på Östermalm subventioneras med i snitt 5 000 kronor i månaden. Med subventioneras menar jag här skillnaden mellan det hushållen betalar och vad de beräknas hade behövt betala med marknadshyror. Samtidigt är de som får en lägenhet på Östermalm äldre – annars har de inte tillräckligt lång kötid – med bra inkomster. Det är människor som inte behöver någon subventionering. I Rinkeby är subventionen mycket mindre, kanske 2 000 i månaden, samtidigt som inkomsterna där är mycket mycket lägre än på Östermalm.
– Typiskt sett tycker vi inte om den sortens omfördelning och subventioner i Sverige.
Särintressen stoppar förändringar
Fredrik Kopsch ser hänsyn till särintressen som en stor anledning till att det knappast kommer att genomföras några större reformer inom bostadspolitiken framöver.
– Det finns väldigt många särintressen som bara är intresserade av att det ska vara som det är. Hyresgästföreningen vill ha kvar hyresregleringen, Villaägarna vill ha låga skatter eller avgifter på ägandet. Hotas det här kan de mobilisera och få med sig starka väljargrupper. Det ska till mycket för att politiken ska gå emot dem.
Det finns dock några saker som han tror kommer att ändras:
– Det här med kötiderna för att få hyreslägenhet. Jag tror att det kommer att bli ett annat system – någon form av behovsprövning kanske.
– Amorteringskraven är en lågt hängande frukt, ett vallöfte som skulle kunna infrias för att dämpa krisen.
Fredrik Kopsch är inte speciellt imponerad av bostadsminister Andreas Carlson.
– Han syns knappt. Han stod i Agenda och pratade om att bygga bort bostadsbristen. Jag blir deprimerad av att höra politiker slänga ur sig den typen av trötta plattityder.
Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss (som själv har en socialdemokratisk bakgrund) kommenterar och vill ge Timbro en ”röd ros av erkännande”.
– Det har tydligt skapats en intellektuell miljö på Timbro där man är mer trogen evangeliet än kyrkan. Jag har retat mig länge på socialdemokratiska eller centerpartistiska tankesmedjor som mer eller mindre är husbondens röst. Men Timbro fungerar inte så – då tänker jag bland annat på när de tog fram fakta om var det byggs nya bostäder och var det inte byggs och det gav ju en rejäl känga till moderatstyrda kommuner norr om Stockholm. Det gillar jag. Det är friskt när människor resonerar utifrån ideologiska och inte partipolitiska ståndpunkter.
När det gäller frågan om att subventionera rika hyresgäster på Östermalm säger Lennart Weiss:
– Det finns definitivt något som skaver. Jag har själv vänner som har stått i bostadskö i 30, 40 år, som är priviligierade, och som nu vill skaffa sig en fyra i innerstaden. Är kösystemet till för dem? Nej! Det där är ett problem som tål att diskuteras.
– Vi som försvarar bruksvärdessystemet behöver medge att det finns en blind fläck för oss; det måste finnas snabbt tillgängliga bostäder, till exempel för att arbetsmarknaden ska kunna fungera. Och de bör finnas centralt – men ska de finnas så kan de inte vara dyra. Där är ett problem och högern har ett svar på det, men hur ser vänstersvaret ut? Bygg mer – det håller inte.