Winsth: ”Sverige har inte råd med de stora räntehöjningarna”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth skriver på DN Debatt: ”På kort sikt drabbas många av inflationen – men priset för en finanskris är betydligt högre och drabbar särskilt de sämst ställda”.

Annika Winsth menar att de många åren med extremlåga räntor och expansiv penningpolitik uppmuntrade svenska folket att ta risker och belåna sig. Nu har situationen tvärvänt och är svår att hantera för många.

Hon skriver på DN Debatt:

”Alla har ett ansvar för den risk man tar. Centralbankernas agerande har dock först drivit upp risktagandet för att sedan mycket snabbt utmana det. Samhällskostnaderna kan bli förödande om de får brisera och en högre ränta utgör den största risken. En kostnad som i så fall vida överstiger hög inflation i närtid.”

”En centralbank kan inte komma undan med att säga att den varnat för konsekvenserna om den själv hällt bensin på brasan. Det är som att ge godis till små barn och varna för att de kan få hål i tänderna. Nu gäller det att gå försiktigt fram. Kriser förebygger man, när de väl har uppstått är det för sent att agera.”

”Nu är det tillfälle att ta mindre steg eller ännu hellre avvakta med att höja räntan. Svensk ekonomi är mer räntekänslig än många andra ekonomier i vår närhet.
I stället för att pressa ned inflationen på mycket kort tid och riskera en finansiell kris går det att stötta de mest utsatta hushållen genom riktade stöd via finanspolitiken. Det är klok politik och mer lämpligt i nuläget.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.