Klas Eklund om lärdomarna att dra i krisen

Klas Eklund kritiserar det enögda fokuset på inflationen i ett inlägg på DN Debatt.

Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling tror inte att bankkrascherna i USA leder till en global finanskris – det här är något helt annat än det som hände för 15 år sedan.

Men han konstaterar att Riksbankens agerande de senaste åren har lett till att bostads- och fastighetsägare har lockats till att ta stora lån och att det finns flera lärdomar att göra. Han skriver:

”En lärdom som centralbankerna bör ta till sig är att de inte enögt kan fixera på ett inflationsmål och ta i med våldsam räntepolitik – ned ibland, upp ibland – utan hänsyn till den finansiella stabiliteten.

Andra viktiga lärdomar är att centralbankerna inte kan lämnas ensamma. De behöver hjälp av andra myndigheter. I Sverige kan vi i efterhand se att Riksbanken haft alltför stor tyngd medan Finansinspektionen vägt för lätt. Dess tyngd bör ökas – alternativt bör Riksbanken och Finansinspektionen slås samman.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.