Bostadsutsikten: Räntan påverkar bostadsköpares beslut mest just nu

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel Bostadsutsikten är det räntan som oroar bostadsköpare allra mest just nu. 67 procent av fastighetsmäklarna anger just räntan som det som påverkar bostadsköpares beslut mest.   

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare runt om i landet fick frågan om vad som påverkar bostadsköpares beslut mest ju nu. Resultatet visar att räntan är överlägset det som påverkar bostadsköpare mest, betydligt mer än elpriser (7 procent) och en oro för att marknaden kommer att gå ner ytterligare (26 procent).

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling tror att oron kring räntan beror på att tidigare höjningar nu börjar få effekt och tillsammans med inflationen gräver det ett allt djupare hål i mångas hushållsekonomi. I april väntas Riksbanken dessutom genomföra ytterligare en förmodad höjning av styrräntan, något som Erik Wikander tror kommer att skaka om hushållen rejält.

– Riksbanken har inte väntat ut effekten av tidigare räntehöjningar. Vi har därför ännu inte sett den fulla effekten av den höjda styrräntan hos hushållen, men den kommer att slå igenom i närtid. Ytterligare en höjning kommer att bli kännbar på ett helt annat sätt än tidigare och många kommer att behöva tänka till kring sitt ekonomiska utrymme, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.