Kopsch: Avskaffa hyresregleringen – på Östermalm

Avskaffa hyresregleringen på Östermalm. Fler kan då bo centralt, vi slipper subventionera rika hyresgäster och det kan fungera som förebild för resten av Sverige, skriver Fredrik Kopsch, chefekonom på Timbro, på Expressen Debatt.

 

Timbro – Fredrik Kopsch och Herman Donner, teknologie doktor i fastighetsekonomi – har tagit fram rapporten ”Hyresreglering för höginkomsttagare”, där de menar att hyresregleringen främst gynnar rika. De konstaterar att den leder till att det blir väldigt låga hyror där många vill bo.

Fredrik Kopsch skriver på Expressen Debatt:

En lägenhet på dyra Östermalm i Stockholm kan kosta lika mycket som en lika stor lägenhet i Kramfors – trots att man för en lägenhet på Östermalm kan köpa ungefär 30 likadana lägenheter i Kramfors.”

Han menar att hyresregleringen innebär de som bor i Östermalms 13 000 hyresrätter subventioneras med 5 000 kronor per månad i snitt.

”Vi visar att ju högre inkomst en hyresgäst har, desto högre är också subventionen. Hyresrätterna tillfaller i genomsnitt en person som är 50 år gammal och har stått i kö i över 20 år.
Den fjärdedel av lägenheterna i centrala Stockholm med högst subventioner har i genomsnitt 7 000 kronor lägre hyra än vad de skulle haft på en fri marknad. De som får flytta in i lägenheterna har en genomsnittlig inkomst på 44 000 kronor i månaden. Det är 14 000 kronor mer än en genomsnittlig svensk och 8 000 kronor mer än en genomsnittlig stockholmare. Genom hyresregleringen subventionerar vi alltså människor som inte behöver subventioner.”

”Östermalmsundantaget kan sedan visa vägen för een fungerande marknad för hela Sverige”

Kopsch och Timbro vill avskaffa hyresregleringen, och som ett första steg föreslår han i debattinlägget att hyresrätterna på Östermalm undantas från dagens hyreslagstiftning.

”De som äger hyreslägenheter på Östermalm ska kunna sätta vilken hyra de vill.
Undantaget från hyresreglering på Östermalm har flera fördelar. För det första sätter det omedelbart stopp för den djupt orättvisa subventionen av hyresgäster med höga inkomster. För det andra skulle det innebära att de 13 000 hyresrätter som finns på Östermalm görs tillgängliga för människor som i dag inte kan hitta en bostad i Stockholm.
När kötid inte längre styr kan alla konkurrera om lägenheterna på lika villkor. Det gynnar särskilt unga som inte hunnit etablera sig på bostadsmarknaden. Östermalmsundantaget kommer sedan att kunna visa vägen till en fungerande hyresmarknad för hela Sverige.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.