EU-parlamentet röstade igenom det kritiserade förslaget om energirenoveringar.
Europaparlamentet antog på tisdagen ett förslag att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen i det europeiska fastighetsbeståndet. På en skala från A till G, där G motsvarar de 15 procent sämst presterande byggnaderna i ett EU-lands nationella bestånd, ska befintliga byggnader klassificeras som minst energiklass D senast år 2033.
Oavsett hur bra fastigheterna är i dag, och oavsett vilket energislag som används i fastigheterna ska alltså de olika länderna renovera upp en lika stor andel enligt det här förslaget, något som har kritiserats från svenskt håll.
Nästa steg är förhandlingar med medlemsstaterna. Fastighetstidningen betonar att detta ännu inte är en färdig produkt – utan just Europaparlamentets förhandlingsposition inför förhandlingar med medlemsstaterna (ministerrådet). Först därefter kan det bli färdig lagstiftning.
Byggindustrin skriver mer ingående om vad som ingår i förslaget, bland annat att nya byggnader bör vara utsläppsfria från 2028, medan nya byggnader som används, drivs eller ägs av offentliga myndigheter ska vara utsläppsfria redan 2026. Alla nya byggnader bör också vara utrustade med solceller senast 2028, där det är tekniskt lämpligt och ekonomiskt genomförbart. Bostadshus som genomgår större renovering har fram till 2032 på sig att installera solcellsteknik.