Göteborgsförhandlingar strandade: Går till Hyresmarknadskommittén

Förhandlingarna för 75 000 hyresgäster i Framtidenkoncernen har strandat och förhandlingarna har skickats till Hyresmarknadskommittén.

När kommunala AB Framtiden inledde förhandlingarna i januari ville de höja hyrorna från 1 mars med 6,8 procent. Motparten Hyresgästföreningen tyckte i stället det var rimligt med 1,59 procent, skriver Hem & Hyra.

Sedan dess har Framtidenkoncernen erbjudit Hyresgästföreningen att teckna avtal på 4,45 procent, vilket är på samma nivå som i bland annat Stockholm. Dessutom skulle höjningen gälla först från den 1 maj, vilket inneburit att hyresgästerna bara betalat den nya hyran under två tredjedelar av 2023. Det hade motsvarat en hyreshöjning på 3 procent för 2023.

– Vi anser att det var ett bra erbjudande som låg på bordet, även jämfört med landet i övrigt, och vi beklagar att Hyresgästföreningen inte var beredda att skriva på denna nivå, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef på AB Framtiden, i ett pressmeddelande.

Det är femte året i rad som hyresförhandlingarna strandas i Göteborg.

Sofi Bringsoniou, förste förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige påpekar i Hem & Hyra att en av Göteborgs största privatvärdar (Wallenstam) gjort upp med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,7 procent.

– Jag är uppriktigt förvånad att en politiskt styrd allmännytta vill ha långt mer än ett börsnoterat, vinstdrivande företag. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att vårt bud inte låg jättelångt under Framtidens, men de vägrade röra sig. Nu går de till HMK och där blir kravet 6,8 procent från 1 mars igen. Jag tror knappast Framtiden kommer att ge sina anställda 6,8 procent i löneförhöjning, men de har inga problem att kräva det av hyresgästerna, säger Sofi Bringsoniou till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.