Veckans Aktuellt v10: Feltänk av regeringen kring vräkning av kriminella barn

VECKANS AKTUELLT | Regeringen snurrar till det när det gäller vräkning av familjer med kriminella barn. EU går bort sig i energifrågan. Schismen i Forum för sund konkurrens är ett stort bakslag för alla parter. Hyresgästföreningen är ingen socialdemokratisk gerillagrupp – och ingen vänsterpartistisk heller, även om de finns tendenser till att det rör sig åt det hållet, menar expertkommentator Lennart Weiss, som ändå ger Fredrik Kopsch delvis rätt i kritiken.

Nicklas Tollesson programleder Veckans Aktuellt.

Det pågår en utredning om hur man ska göra det lättare att vräka kriminella. Tidöpartierna har nu gett ett tilläggsdirektiv till den här utredningen – det handlar om att man ska kunna vräka familjer med grovt kriminella barn.

– Det är ett bra exempel på när man har ett gott ändamål, men går vilse i argumentationen och i det principiella sättet att tänka, säger Lennart Weiss.

– Jag är helt enig om att familjer som uppträder störande ska kunna vräkas och det är där nånstans vi kommer att landa. Vi har inte kollektiv bestraffning, och man kan inte lägga över allmänna rättsvårdande uppgifter på fastighetsägare – det är polis och åklagare som ska ha de uppgifterna. Här har regeringen snurrat till det, och det är tyvärr en effekt av att Sverigedemokraterna utövar ett starkt inflytande. Men det kommer aldrig att ske att justitiedepartementet lägger en proposition med innebörden att fastighetsägare ska få uppgifter som ligger närmare Polisen.

– Däremot tycker jag att man skulle kunna undersöka ett slags ungdomslagstiftning, som finns i Mellaneuropa, där barn inte har rätt att vara ute efter klockan 22 utan målsmans medverkan.

EU går bort sig

I nästa vecka tar Europaparlamentet upp en fråga om energirenovering av fastigheter i EU.

Förslaget som nu ligger på EU-parlamentets bord innebär bland annat att det ställs krav på att alla länder ska energirenovera en lika stor andel av fastigheterna. Många svenska aktörer är kritiska.

– Jag håller helt med kritikerna. Det här är ett exempel på klåfingrighet från EU. Man kan ju för sjutton inte jämföra grekiska fastigheter med svenska. Vi har bra fastigheter och behöver inte de här styrande direktiven från EU.

– EU hade kunnat göra mycket bra för energieffektiviseringen, men fokuserar på fel saker.

Ett bakslag för båda parter

För några veckor sedan lämnade Byggnads Forum för sund konkurrens, som är ett samarbetsprojekt där fackförbund och arbetsgivarorganisationer arbetar tillsammans mot arbetslivskriminalitet. Nu har också Seko, Målarna och Elektrikerna lämnat. De menar att projekten är whitewashing. De skriver:

”Anledningen är att vi inte stilla kan se på när Byggföretagen som organisation håller seminarier om sund konkurrens med ena handen, samtidigt som man bistår fuskarna med den andra.”

– Det här är ett bakslag både för facken och Byggföretagen, säger Lennart Weiss.

– Vi på Veidekke har ett nära samarbete med facken och det skulle aldrig hända att Byggnads skulle lämna ett samarbete med oss. Vi har ett öppet förtroendefullt samarbete och en nära dialog. Det handlar i grunden om att vi inte betraktar de här frågorna som partsskiljande.

– Jag kan inte veta vilken part som har felat här. Men jag förväntar mig att Byggföretagen vidtar åtgärder och att facken kommer tillbaka. Läget är att vi som betraktar oss som seriösa aktörer får allt svårare att konkurrera och den här frågan måste Byggföretagen ha överst på dagordningen.

Delar inte bilden av duvaktig Thedéen

Det har pratats mycket om inflation och ränteutveckling de senaste dagarna. Matpriskollen kom med chockartade inflationssiffror – bara i februari ska matpriserna ha stigit med 2,1 procent.

Handelsbanken har höjt sin ränteprognos och tror nu på 75 punkters höjning i april och ytterligare 50 i juni – då når styrräntan 4,25 procent.

Erik Thedéen var med i Ekots lördagsintervju och var tydlig med att hans bild står fast – inga mellanmöteshöjningar och 25 eller 50 punkters höjning i april…

– Jag lyssnade på lördagsintervjun och delar inte Robert Bergqvists bild av att Thedéen var duvaktig. Däremot har han ett mjukare tonläge jämfört med sin föregångare Ingves, en bättre, mer pedagogisk attutyd.

– Jag tror att det Thedéen gav uttryck för är grundtipset. Skulle det bli 75 punkter i april och ytterligare 50 i juni är det stor risk att den sista efterfrågan i bostadssektorn knäcks. Jag hoppas att man sansar sig.

Har Hyresgästföreningen för mycket inflytande?

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch skriver om hyressättningssystemet och menar att en av anledningarna till att vi har en så dåligt fungerande bostadsmarknad är att särintressen har för mycket inflytande, framför allt – som han kallar den – ”socialdemokratins gerillagrupp Hyresgästföreningen.”

– Ibland kan jag hålla med om att de har för mycket inflytande och jag kan tycka att man missbrukar det. Ett exempel är nu i de pågående förhandlingarna, där det finns exempel på att företrädare inte bryr sig om alls hur ekonomin ser ut i enskilda företag. Det handlar om både brist på kunskap och på flexibilitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.