Anders Borg: Höj rotavdraget i vårbudgeten

Den förre finansministern Anders Borg vill höja rotavdraget – det är en snabb åtgärd som inte kräver något lagstiftningsarbete.

Rotavdraget ligger på 50 000 kronor per person och år. Att höja det ytterligare anser Anders Borg, som numera bland annat är ordförande i fastighetsbolaget Sehlhall, skulle vara den bästa åtgärden för att dämpa fallet i byggsektorn, eftersom det skulle ha liten effekt på inflationen.

– Jag förstår Elisabeth Svantessons argument att vi måste tänka på inflationen men jag tycker att just i fallet rotavdrag är det så väldigt hållbart. Ber man finansen räkna på det så kommer inflationseffekten av rotavdrag vara mindre än nästan alla andra åtgärder, säger Anders Borg till Altinget.

Med bakgrund av de kommande skärpta EU-kraven utesluter han inte att stöden på sikt riktas mot specifika åtgärder som att energieffektivisera.

– Vill man göra något åt att dämpa detta brutala fallet i byggsektorn så ska man göra något stort, enkelt och snabbt, säger han.

– Om jag fick bestämma, vilket jag ju inte får längre, men i så fall skulle jag lagt detta i vårpropositionen och jag skulle möjligtvis också ha gjort det retroaktivt för att undvika en införandeperiod. Då skulle man få effekt direkt.

Han tycker även att det snart är dags för Riksbanken att sluta med räntehöjningarna.

– Jag tycker nog att det räcker med räntehöjningar nu i april, de kanske behöver höja en gång till. Men det viker så snabbt i svensk ekonomi på konsumtionssidan i många sektorer, allt ifrån detaljhandel till bygg, så när vi har löneavtalet på plats tror jag inte att det finns en framåtblickande inflationsrisk för Sverige utan då går vi mot mer stabilitet, säger han till Altinget.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Om man bortser från vem, som äger och istället ser på den, som bor och ger ett rotbidrag utifrån renoveringskostnaden,- uträknad på samma sätt, som rotavdraget- som utifrån hyresrätten blir hyresgästens bidrag till värden men, som då inte försämrar skatteinkomsten till staten,

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.