I nästa vecka tar Europaparlamentet upp frågan om energirenoveringar. De hårda kraven har höjts ytterligare av det hanterande utskottet och innebär nu att en lika stor andel av fastigheterna i de olika länderna ska renoveras, skriver Fastighetstidningen, som nu gör en undersökning kring hur de svenska parlamentarikerna ställer sig. KD:s Sara Skyttedal är starkt negativ till förslaget.
Skyttedal skrev ett inlägg om frågan på sin Facebooksida på måndagen, med rubriken ”Rösta ned EU:s renoveringshysteri”.
Hon skriver:
”Jag hoppas att tillsammans med kollegor kunna mobilisera nog med stöd för att skademinimera de värsta delarna av förslaget.”
”De regelverk som skapas i detta syfte behöver också ta hänsyn till skilda nationella förutsättningar ifråga om energisystem, byggnadsbestånd, historia och andra specifika förutsättningar. Det måste finnas en flexibilitet för medlemsstaterna. Förslaget från EU-kommissionen tar inte den hänsynen. Samma regler och krav vad gäller hur stora andelar av fastighetsbeståndet som ska renoveras läggs på alla EU-länder.
Kommissionens förslag är blint för nationella skillnader och kommer att leda till en mycket dyr renoveringshysteri, oavsett om behovet finns eller inte. Speciellt märkligt blir det här i ett land som Sverige, där vi värmer upp våra fastigheter med energi producerad på ett klimatsmart sätt.”
I det ursprungliga förslaget från EU-kommissionens skulle fastigheter med de två lägsta energiklassningarna, G och F, renoveras senast 2033. Redan då påpekade flera svenska remissinstanser på att förslaget skulle leda till orimliga och extremt kostsamma konsekvenser, skriver Fastighetstidningen.
Sedan dess har utskottet höjt ambitionsnivåerna ytterligare och som förslaget ser ut nu ska en lika stor andel av beståndet i varje medlemsland energirenoveras.
Oavsett att energiprestandan skiljer sig åt mellan länderna, eller att vissa länder använder mer klimatvänlig uppvärmning.
Sara Skyttedal skriver på Facebook:
”Sverige och Europa befinner sig på randen av en lågkonjunktur, och står inför tilltagande press från konkurrerande ekonomier. En opåkallad kostnadsexplosion och detaljreglering av det här slaget är helt fel väg att gå, med potentiellt förödande effekter.”
Sara Skyttedal utvecklar för Fastighetstidningen:
– Vi noterar uppskattningar om investeringar på ytterligare 350–400 miljarder euro varje år om ITRE-utskottets version av förslaget blir verklighet. I versionen av texten som ITRE röstade igenom tillkommer dessutom en vettlös detaljreglering av inomhusmiljön, som exempelvis påbud om ljudmiljö och nivå av dagsljus. Det har varken med energieffektivitet eller klimat att göra. Mina frågor, till kollegor som stödjer förslaget, om varför EU över huvud taget skall reglera den typen av saker, har förblivit observerade.