”Planekonomiska hyror gör svenskar bostadslösa”

Svensk hyresmarknad har ett avgörande problem: socialdemokratins gerillagrupp Hyresgästföreningen som påtvingar oss planekonomi för att säkra det egna särintresset, skriver Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch, som i ett första steg vill införa fri hyressättning i nyproduktion.

Kopsch skriver på Timbros sajt Smedjan, läs hela texten här.

Andemeningen är att bostadsbyggandet faller, bostadsmarknaden är överreglerad,  Kommuner saknar starka incitament att tillåta fler bostäder, hushåll har svårt att låna, och ”den svenska hyresmarknaden har till följd av olika hyresregleringar varit ett sorgebarn sedan andra världskriget.”

Han menar att Hyresgästföreningens stora inflytande är direkt skadligt för bostadsmarknaden och tar upp flera exempel – bland annat presumtionshyresdomen från i somras – som visar på detta.

Kopsch skriver:

”De bakslag som träffat den svenska hyresmarknaden har en sak gemensamt. Hyresgästföreningen har varit drivande i att få fram förändringarna. Det är tydligt att lagstiftningen för hyresmarknaden behöver utformas på ett sätt som minimerar möjligheterna för skadliga särintressen att driva igenom sin agenda. Annars riskerar vi stå med en förvärrad brist på bostäder.

Och det finns redan ett förslag som kan vara infört inom ett år. I juni 2021 presenterade utredningen om fri hyressättning i nyproduktion sitt betänkande. Utredningens förslag är bra, vilket jag skrivit om tidigare. Både privata och kommunala bostadsbolag förväntade sig dessutom att förslaget skulle leda till att 11 000 fler bostäder tillkommer varje år.

Allt som krävs är att statsråden Gunnar Strömmer och Andreas Carlson överger sin handlingsförlamning. Driv igenom fri hyressättning i nyproduktion.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.