Andreas Carlson: Vi arbetar i högt tempo för att genomföra reformer

I en stor intervju med Bostadspolitik.se ger bostadsminister Andreas Carlson (KD) sin syn på:
# Bostadssektorns tuffa situation.
# Den svenska byggsektorns engagemang för Ukraina.
# Beskedet till de otåliga:
– De problem som finns kring bostadsfrågorna har byggts upp under lång tid. Jag tror att alla inser att det tar tid att vända, men vi har påbörjat arbetet i högt tempo och kommer att återkomma.

Andreas Carlson har gett skriftliga svar på tio frågor från Bostadspolitik.se

# Vilka är de främsta intryck har tagit till dig från din första tid som minister?
– Redan i första budgeten pekar regeringen en omläggning av bostadspolitiken. Det handlar exempelvis om att förenkla byggregler och tillgängliggöra byggbar mark. Det har varit positivt att peka ut riktningen från start och första tiden som minister har präglats av det arbetet.
– Vi bygger till stora delar vidare på, och fördjupar, det reformarbete som påbörjades 2010–2014 med Stefan Attefall (numera chefredaktör på Bostadspolitik.se, red:s anm) som bostadsminister.
– En reflektion är att det finns ett värde i att ha infrastruktur och transport i samma ministerportfölj som bostad och samhällsplanering, på samma departement som har landsbygd och regional utveckling. Det finns flera synergivinster att dra och vi arbetar nu i högt tempo för att förbereda och genomföra reformer i den riktning som redan slagits fast.

Det synliggör att det krävs strukturella reformer som förenklar reglerna för att bygga, kortar ledtider och tillgängliggör mer byggbar mark.

# Vilket är ditt största fokus kring bostadsfrågorna just nu?
– Mitt största fokus ligger just nu på situationen på svensk bostadsmarknad, till följd av den ekonomiska situationen med hög inflation och stigande räntor. Det är någonting som präglar allt reformarbete som sker på departementet just nu. Det synliggör att det krävs strukturella reformer som förenklar reglerna för att bygga, kortar ledtider och tillgängliggör mer byggbar mark.

# Vad vill du säga till dem som tycker att det hittills har kommit för få konkreta besked och åtgärder kring bostadsfrågorna?
– Sverige befinner sig i ett osäkert ekonomiskt läge och man behöver ha respekt för att det kommer ta tid. Vi kommer att göra saker i rätt ordning och med beaktande av det ekonomiska läget. Det är också viktigt att säga att alla reformer som ska genomföras inte skulle ha kunnat tas fram så tidigt under mandatperioden även i ett mer gynnsamt ekonomiskt läge. De problem som finns kring bostadsfrågorna har byggts upp under lång tid. Det finns inte en enskild åtgärd som löser allt. Så jag tror att alla inser att det tar tid att vända, men vi har påbörjat arbetet i högt tempo och kommer att återkomma.

# Ni har gått ut med att bostadspolitiken ska läggas om och fokusera mer på småhus och det ägda boendet – när syns detta i konkreta reformer?
– Ett första viktigt steg som nu har genomförts är uppdraget till länsstyrelsen om att redovisa sina insatser för bostadsbyggandet. När kartläggningen är klar kommer det vara en bra grund för att överväga vilka åtgärder som kan behövas på nationell nivå.
– Nu pågår arbetet för fullt med att ta fram reformer för att förenkla byggregler, tillgängliggöra mer mark och skapa incitament till ökat byggande. Men jag vill upprepa att vi befinner oss i ett tufft läge på bostadsmarknaden, och att man därför behöver ha respekt för att det kommer ta tid innan alla reformer är på plats. Men riktningen är tydlig och jag ser fram emot att återkomma.

# Många småhusbyggare och andra inom byggsektorn varslar och säger upp personal. Hur ser du på marknadsläget – hur allvarligt är detta och hur ser du på att gå in med olika former av stöd till sektorn?
– Det är ett mycket utmanande läge för byggsektorn just nu. Bostadsbyggandet har alltid påverkats av konjunkturläget, och nu har vi ett tufft ekonomiskt läge med hög inflation och stigande räntor, så det är inte överraskande att bostadsbyggandet nu saktar in.
– Flera branscher har det nu tufft. Regeringen har valt att på olika sätt stötta hushållen som nu pressas av höga energipriser. Det är viktigt för att öka tryggheten kring hushållsekonomin och i förlängningen har det också betydelse för bostadsmarknaden eftersom det kan bidra till stärkt köpkraft.

Jag ser väldigt positivt på engagemanget och regeringen arbetar med frågan hur Sverige ytterligare kan bistå i återuppbyggnaden av Ukraina.

# Joakim Henriksson på Obos berättade nyligen att branschen står redo att hjälpa Ukraina, att samtal förs och att ”det bara är ett regeringsbeslut som saknas”. Hur ser du på detta?
– Regeringen kommer göra allt i vår makt för att hjälpa till från Sverige, och inom ramen för det svenska ordförandeskapet i EU. Jag ser väldigt positivt på engagemanget och regeringen arbetar med frågan hur Sverige ytterligare kan bistå i återuppbyggnaden av Ukraina.
­– Samtidigt pågår fortfarande Rysslands invasionskrig för fullt. Sedan februari 2022 har Sverige bidragit med mer än 14 miljarder kronor till olika insatser för att stötta Ukraina, både i form av militära resurser och akuta hjälpinsatser. Det kommer att krävas mer och här ser jag fram emot gott samarbete med alla goda krafter som vill bidra.

# Förslaget om startlån är färdigberett – varför har det inte genomförts?
Det är riktigt att utredningen har remitterats och ärendet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Det är anledningen till att regeringen i budgeten tydligt fastslog att kommunerna ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap

# Hur ser du på kommunernas ansvar kring bostadsförsörjning – bör det ställas högre krav eller ges incitament på att ta fram mer mark? Hur ska detta i så fall gå till?
– Jag har respekt för kommunernas planmonopol och kommunernas självständighet. Förutsättningarna att skapa goda och attraktiva livsmiljöer ser olika ut i olika delar av landet. Men för att möta de behov och den efterfrågan som finns på bostadsmarknaden behöver mer byggbar mark tillgängliggöras. Det är anledningen till att regeringen i budgeten tydligt fastslog att kommunerna ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap.

Investeringsstödet togs ju bort – är det helt otänkbart med ett nytt stöd med annan utformning, med tanke på konjunkturläget – mer riktade stöd etc?
– Investeringsstödet har varit en kostsam subvention med låg träffsäkerhet. Det har varit ett dyrt stöd som riskerar att gå till projekt som ändå skulle ha genomförts och därför kan ha en begränsad effekt på bostadsbyggandet. Stödet löser inte heller de grundläggande problem som är orsaken till bostadsbristen och köerna på hyresrättsmarknaden. Regeringen bereder inte några andra varianter av investeringsstöd utan har i det här läget valt att på olika sätt stötta hushållen som nu pressas av höga energipriser. Det är viktigt för att öka tryggheten kring hushållsekonomin och i förlängningen har det också betydelse för bostadsmarknaden.

I fall med avhysningar som berör barn kan socialtjänsten ge anstånd med hyran. Jag kan inte nog understryka hur viktigt kommunernas arbete med detta är

Stadsmissionen tog nyligen fram en ny rapport om hemlösheten. Hur ser du den strukturella hemlösheten – jobbar ni på någon form av riktade åtgärder? Hur ser du på Stadsmissionens förslag om att förbjuda vräkning av barnfamiljer?
– Hemmet ska vara en trygg fast punkt i människans liv. Att sakna ett hem och den sårbarhet och utsatthet som det innebär är någonting som ingen människa borde behöva uppleva.
– Jag vill börja med att säga att lösningen på den strukturella hemlösheten inte ligger i en åtgärd, och handlar inte enbart om att bygga fler bostäder. I och med den utmanande ekonomiska situationen vi befinner oss i är utsattheten ännu mer påtaglig för de redan utsatta grupperna.
– I nio av tio fall där barnfamiljer vräks beror det på obetald hyra. I fall med avhysningar som berör barn kan socialtjänsten ge anstånd med hyran. Jag kan inte nog understryka hur viktigt kommunernas arbete med detta är.
– I samband med budgeten presenterade därför regeringen en förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget, och en satsning på Bostad Först som är en beprövad metod som innebär att personer i akut hemlöshet erbjuds en bostad i kombination med frivilliga och individuellt anpassade hjälpinsatser. Utgångspunkten är att hemlösa personer har samma behov av ett tryggt långsiktigt boende som andra, oavsett om de har andra problem utöver bristen på bostad. Regeringen avsätter ytterligare 40 miljoner kronor till statsbidraget om Bostad först för 2023 samt beräknar avsätta ytterligare 40 miljoner per år fram till och med 2026.
– Förlängningen av det tillfälliga bostadsbidraget riktar sig till barnfamiljer med låga inkomster och är ett separat bidrag utanför beräkningen av det ordinära bostadsbidraget. En viktig satsning i den svåra ekonomiska situation vi befinner oss i.

 

Få våra nyhetsbrev på tisdagar och fredagar, prenumerera på bostadspolitik.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.