Emma Persson manar till lugn; fatta inte irrationella beslut utifrån magkänslan och försök inte tajma bostadsmarknaden. ”Se till att du har rätt förutsättningar där du bor just nu så att du kan njuta av livet fullt ut.”
Tillväxttakten för hushållens lån har tvärnitat. I december förra året noterades en årlig tillväxttakt på fyra procent för bostadslån, vilket är nästan tre procentenheter lägre jämfört med samma månad året innan. Inkluderar vi även konsumtionslån noteras den lägsta tillväxttakten på hushållens lån sedan SCB började sina mätningar 2006. Den nuvarande betalningsviljan/förmågan hos hushållen har lett till en inbromsning som, givet det ekonomiska läget och sinnesstämningen hemma vid köksborden, inte är ett dugg konstig.
Även om en inbromsning av den ekonomiska aktiviteten är precis vad Riksbanken vill uppnå med en åtstramande penningpolitik, är det intressant att fundera över vad effekterna blir för den enskilde. I ett analysunderlag från Riksbanken, Hushållens skulder ur ett regionalt perspektiv (2022), visar författaren att i kommuner med hög skuldsättning, faller den reala disponibla inkomsten mer än i kommuner med låg skuldsättning vid en oväntad höjning av styrräntan. Det är inte enbart ränteutgifterna som ger den här effekten, utan även löner, skatter och transfereringar – men det är nog helt klart att det för den enskilde främst är den direkta kassaflödeseffekten som är mest relevant och kännbar. När mer pengar ska ut till räntor blir det helt enkelt mindre pengar över till annat och konsumtionsviljan sjunker.
Det har nog också varit en god privatekonomisk påminnelse för många att pengar inte är i det närmaste gratis
Att hushållen tvekar inför utgifter påverkar givetvis även bostadsmarknaden. I kommuner med högre bostadspriser, och därmed även högre skuldsättning, påverkas de mer enligt ovan nämnda logik. Men även med sjunkande bostadspriser kan det finnas fördelar för den enskilde. Tröskeln in på bostadsmarknaden för förstagångsköpare sjunker och det kan vara ett gynnsamt läge att byta upp sig storleksmässigt i rådande läge. Det har nog också varit en god privatekonomisk påminnelse för många att pengar inte är i det närmaste gratis.
Vad jag oroar mig för ska hända när hushållen deppar och drar åt svångremmen är att de ska fatta beslut utifrån magkänslan snarare än utifrån ett ekonomiskt rationellt perspektiv. Att de pausar sitt månadssparande, säljer av innehavet på börsen eller stänger av underhållsvärmen i sommarhuset för att inte riskera en dryg elräkning – med potentiella frysskador som följd. Att döma av transaktionsvolymerna på bostadsmarknaden är det också många som inte kan, eller inte vågar, göra bostadsaffärer just nu.
Ett köp som görs utifrån behov och med marginaler i ekonomin tycker jag fortfarande bör göras
Men med allt vi vet av historien är det troligtvis inte ett ekonomiskt rationellt beslut. Ett köp som görs utifrån behov och med marginaler i ekonomin tycker jag fortfarande bör göras. Länsförsäkringar fastighetsförmedling visade nyligen i en uträkning att småhuspriserna i genomsnitt i landet har ökat med 233 procent under den senaste 20-årsperioden. Även realt är det en fin avkastning, givet att inflationen under samma period ökade med 42 procent. Historien är dock inget facit för framtiden och särskilt nu, med en osäker utveckling på räntor, priser och konjunktur, är det förstås fler som tvekar om vad det rätta priset att betala är. Man vill helt enkelt ha ”betalt” för osäkerheten genom att inte betala för dyrt för bostaden.
Att tajma det perfekta prisläget bör bara göras av de som äger en kristallkula – det vill säga exakt ingen
Jag tycker dock att det finns mycket som talar för att den som trots allt vågar ge sig ut på bostadsmarknaden över tid bör kunna se sin bostad stiga i värde. Att tajma det perfekta prisläget bör bara göras av de som äger en kristallkula – det vill säga exakt ingen.
En bostadsaffär bör dessutom först och främst inte ses som en investering utan något som man konsumerar och njuter av medan livet rullar på parallellt. Livets förutsättningar ändras kontinuerligt och vid vissa givna tidpunkter behövs ett extra rum till det lilla barnet och vid andra ett hus eller lägenhet utan trappor och ett badrum med plats för rullstol. Se till att du har rätt förutsättningar där du bor just nu så att du kan njuta av livet fullt ut. Och kom ihåg att livet är precis som konjunkturen. Ibland går det upp och ibland går det ned. Inte konstigare än så.
Emma Persson
Privatekonom, Länsförsäkringar