Hyran för Stockholmsbolagen klar: 4,45 procent

Hyreshöjningarna för Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm är nu klara. Hyresgästföreningen region Stockholm och bolagen hänsköt frågan till Hyresmarknadskommittén som har meddelat sitt beslut. Höjningen blir i genomsnitt 4,45 procent (mellan 4,75 och 2,6 procent) och gäller från den 1 januari 2023.

– Vi befinner oss i en orolig tid när alla drabbats hårt av den ekonomiska utvecklingen. Jag är därför tacksam över att vi kommit fram till en rimlig överenskommelse och där vi nu äntligen kan bringa klarhet för våra hyresgäster vad den nya hyran blir, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.

– Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning. Vår ambition har varit att möta upp våra hyresgäster och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en rimlig nivå på underhållet och en bra service, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.

– Det var viktigt att vi kom i mål nu. Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, säger Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, säger till TV4 Nyheterna:

– Det är kanske den högsta höjningen vi haft på 30 år. Å andra sidan är det väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början.

– Det får stora konsekvenser. Man får komma ihåg att hushållens ekonomi är enormt ansträngd och att höja hyran med 4,45 procent kommer att påverka hushållen mycket.

De tre bolagen äger tillsammans 77 000 hyreslägenheter.

Jonas Larsson, som sitter i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, är besviken över att hyresgästerna får retroaktiva hyror. Han säger till Hem & Hyra:

– Sedan tycker vi att 4,45 procent är alldeles för hög nivå. Det här är allmännyttiga bolag som borde ta ett större samhällsansvar i dessa svåra tider. Sedan är det lite oroväckande att bolagen inte vill sitta ner och förhandla med oss om det här utan att det ska beslutas i HMK.

Fakta/ Höjningen fördelas på följande sätt:

  • Lägenheter med presumtionshyra: 2,6 procent.
  • Lägenheter med presumtionshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 2,4 procent.
  • Lägenheter med brukshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 4,1 procent.
  • Lägenheter med kallhyra: 3,6 procent.
  • Övriga lägenheter: 4,76 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.