Wykman om det svikna vallöftet: ”Kommer inte låsa mig kring ett agerande”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman säger i en intervju med SvD att vallöftet om lättnader i amorteringskraven ska ”ses över en hel mandatperiod”.

Före valet var Moderaterna väldigt tydliga med att de skulle genomföra lättnader kring amorteringskraven. Det skulle inte behöva utredas, bland annat sa Elisabeth Svantesson, vår nuvarande finansminister, en kort tid före valet att ”det är bara att peka med hela handen” och alltså köra över de motsträviga på Riksbanken och Finansinspektionen.

Men efter valet har det låtit helt annorlunda. Lättnaderna i amorteringskraven känns nu långt borta. Det närmaste är en utredning som regeringen har låtit tillsätta, där Finansinspektionen fram till senast 30 juni ska utreda om den så kallade ”ventilen” (att bankerna kan få bevilja lättnader i amorteringskraven om bolånetagarna kan peka på att de fått oväntat höga utgifter, till exempel beroende på kraftigt stigande elpriser) verkligen fungerar.

I intervjun med SvD återkommer Niklas Wykman till utredningen, och att man måste göra en helhetsbedömning av ekonomin och att man inte ska genomföra åtgärder som kan vara inflationsdrivande och därmed motverka Riksbankens räntehöjningar.

– Man måste alltid fatta ekonomipolitiska beslut i rätt miljö. Nu har vi en hög inflation och får man inte bukt med den, då finns det allvarliga problem för hushållen under lång tid framöver, säger Niklas Wykman till SvD.

SvD frågar om man kommer att införa lättnader om vi prognoser om en inflation på tre procent, och om man kommer att ”sträva efter” ett pausat amorteringskrav, men trots vallöftet (som han säger ska ses ”över en hel mandatperiod”) ger Wykman undvikande svar.

– Jag kommer inte att låsa mig kring ett agerande utifrån ett mått. Man måste alltid göra en samlad bedömning kring ekonomin, säger han till SvD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.