6 000 använde ”ventilen” under Q4

I finansutskottets öppna utfrågning på tisdagen berättade Susanna Grufman, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen att 6 000 hushåll använde den så kallade ”ventilen” för att få lättnader i amorteringskraven under fjärde kvartalet 2022.

Amorteringskraven har diskuterats mycket – Moderaterna var i valrörelsen tydliga med att man skulle införa lättnader, men löftet har nu landat i en utredning om hur den så kallade ”ventilen” (som ger banker möjlighet att ge lättnader till hushåll som har drabbats av stora oväntade utgiftsökningar, FI har tydliggjort att höga elräkningar kan omfattas) fungerar i praktiken. FI utreder och ska redovisa senast 30 juni.

Grufman, liksom företrädaren Erik Thedéen, som nu är riksbankschef, manade politiken att inte röra amorteringskravet.

”Visst är hushållen pressade av stigande räntor och utgifter, men bolånetak och amorteringskrav har gjort att de flesta av dem är ekonomiskt motståndskraftiga”, hävdade hon, enligt TT.

Susanna Grufman framhöll att de hushåll som har det tuffast med ekonomin nu inte är de med bolån, utan att det generallt är hushåll som bor i hyresrätt.

Även Erik Thedéen var på utfrågningen tydlig med att han även som riksbankschef har kvar samma uppfattning om amorteringskraven.

– Amorteringskraven ska ligga kvar. Det är min bestämda uppfattning.

– Tar man bort amorteringskravet kommer amorteringsfria lån att komma som ett brev på posten. Håll i det här, manade Thedéen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.