#169 Daniel Kjørberg Siraj: Politiken har inte gjort något för att underlätta bostadsbyggande

BOPOLPODDEN | Det är tufft för många bostadsutvecklare nu. Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj är kritisk till att politiken inte har tagit några stora beslut på många år för att underlätta bostadsbyggande och till att kommunerna har för mycket att säga till om. Möt honom i ett samtal som också berör det stora varsel som Obos lagt, bolagets samhällsengagemang och varför de fortsätter att sponsra idrott och kultur. Samtalet spelades in under konferensen Bopol Live, med Anna Bellman som programledare och Stefan Attefall som sidekick. Här i Bopolpodden kommenteras det av Kent Persson.

Poddavsnittet spelades in under Bopol Live.

Obos kom in på den svenska marknaden genom köpet av BWG Homes 2006.

– I det förvärvet fanns några bra svenska bolag, som Kärnhem, Myresjöhus och Smålandsvillan. Vi såg att det fanns stor potential med motiverad personal – en möjlighet att växa, berättar Daniel Kjørberg Siraj.

– Vi är kooperativt ägt, vilket innebär att allt överskott ska återinvesteras i verksamheten. Då är det naturligt att expandera och det mest naturliga var att expandera till grannlandet.

Obos har de senaste åren vuxit snabbt i Sverige och har ett tusental anställda i landet. Men den senaste tiden har läget blivit allt tuffare.

– Läget ser ungefär likadant ut i både Norge och Sverige. Vi har svårt att få ihop kalkylerna för nyproduktion. Byggkostnaderna är höga och det saknas efterfrågan. Det går att byggstarta en del projekt men kostnadssidan är väldigt utmanande. Vi byggstartar så mycket vi vågar.

”Det är tungt – medarbetare som har lagt ner själ och hjärta i företaget”

Men orderingången är låg och Obos har tvingats varsla – först 70 personer i november och nyligen ytterligare 200 personer.

– Det är tungt. Det är medarbetare som har lagt ner själ och hjärta i företaget. Jag var i fabriken före första varslet och pratade med en snickare från Ukraina som hade fått sitt första jobb i Sverige. Han var så lycklig över jobbet – samtidigt visste jag att han kanske skulle omfattas av varslet några dagar senare. Personalen är så mycket mer än siffror på ett papper, det handlar om familjer som drabbas, det är människor det handlar om.

– I somras tog vi ett beslut om att byggstarta så mycket som möjligt. Vi byggstartade 4 700 lägenheter förra året, men sålde bara drygt 2 000. Ett normalår är det där i balans; vi byggstartar ungefär lika mycket som vi säljer.

– Så nu är vi i en situation då vi har fullbelagda fabriker – men när de husen vi bygger nu är levererade har vi inga nya order att ta tag i. Därför måste vi få ner kostnaderna.

Samtidigt som Obos har varslat i Vrigstad och Myresjö står man inför en miljardinvestering på en ny fabrik i Vrigstad och även en upprustning i Myresjö.

– Vi tror på framtiden men vi tror att vi måste investera i mer industrialisering och mer effektiva processer.

Daniel Kjørberg Siraj har en bakgrund inom Kristelig Folkeparti men har trots – eller kanske tack vare – det inga större förhoppningar om att politiken ska komma med besked som underlättar verksamheten för bostadsutvecklarna.

– Jag har jobbat med politik och under tiden jag har arbetat med bostadsutveckling har politiken inte kommit med något som har gjort det väsentligt bättre – det är småsaker, inga större beslut.

Ser gärna ett startlån även i Sverige

Han ser gärna att förslaget om startlån genomförs – startlån finns redan i Norge – och att det ska riktas så att det träffar ”vanliga människor med vanliga löner”. Han tycker också om den norska varianten av bosparande.

– Min son som är 20 år sätter in på bosparande varje gång han får lön och han får en rejäl ränta. Bankerna erbjuder även tilläggsprodukter till samma ränta. Jobbar man och sparar fem, tio år sparar man ihop en bra slant, utan att ta risker som på börsen.

Obos har tagit stor plats när det kommer till idrottssponsring och samhällsengagemang – bland annat är Obos titelsponsor för damallsvenskan i fotboll, presenting partner för superettan (herrfotboll) och huvudsponsor för Melodifestivalen.

– I Norge har Obos dragit ner ambitionsnivån och vi kommer att se över sponsrandet i Sverige också. Men det ligger i vårt mandat att tio procent av vår vinst ska gå till samhällsnyttiga ändamål. Det finns dels ett rent kommersiellt intresse i att öka vår synlighet och det finns ett stort värde i det. Det finns också samhällsnytta i att bygga ett bra samhälle. Vi ska inte bara bygga bra hus utan vara med och bygga ett bra samhälle. Då engagerar vi oss på olika sätt för ungdomar, för äldre, för idrotten och kulturen.

Daniel Kjørberg Siraj poängterar att Obos är en väldigt långsiktig aktör – och på sikt tror han på bostadsmarknaden.

– Vi tror på framtiden. Hade vi inte gjort det så hade vi sålt vår stora byggrättsportfölj och börjat med kapitalförvaltning. Vi tror att det finns ett behov av bostäder och av en organisation som Obos.

Kent Persson, vd för Bopol AB och samhällspolitisk chef på Heimstaden.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar samtalet:

– Daniel Kjørberg Siraj är en tydlig och engagerad ledare, vilket är uppskattat och – tror jag – en del av Obos framgång.

– Jag arbetar också för ett bolag (Heimstaden) med en norsk huvudägare och upplever också ett tydligt ledarskap, en tydlig förväntansbild, kombinerat med ett stort samhällsengagemang – precis som i Obos. Känslan är att de norskägda bolagen ligger en bit före där.

Kent Persson menar att Kjørberg Siraj är på viktiga frågor när det kommer till industrialiserat byggande och kommunernas makt.

– Vi har ett snårigt regelverk i Sverige, som i detalj styr hur byggandet ska se ut. Ska vi få ett mer industrialiserat byggande av flerfamiljshus måste kommunernas detaljbeslut undanröjas.

– Jag måste också ge honom delvis rätt i att det inte har kommit några avgörande politiska beslut de senaste 10, 20 åren. Det som har genomförts är sådant som har påverkat i marginalen, de stora reformerna har lyst med sin frånvaro.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.