Nya prissiffror inger hopp: ”Ordentlig scenförändring”

Valueguards färska siffror visar på prisuppgångar i januari på bostadsrättsmarknaderna i Stockholm och Göteborg. Valueguard tonar ner betydelsen men Bjurfors vd Fredrik Kullman menar att han även sett fler tecken som inger hopp.

Valueguards siffror visar dock en fortsatt nedgång i december.

I december gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ner 1,4 procent. Bostadsrättsindex gick ner med 0,9 procent och villaindex gick ner med 1,7 procent. I Stockholm gick priserna ner med 0,3 procent för bostadsrätter och med 2,0 procent för villor. I Göteborg var nedgången 0,6 procent för bostadsrätter och 0,4 procent för villor. Priserna i Malmö gick ner med 0,8 procent för bostadsrätter och med 1,0 procent för villor. När Valueguard justerar för säsongseffekter går HOXSWE ner med 0,6 procent. Bostadsrättspriserna går ner med 0,8 procent och villapriserna med 0,7 procent efter säsongsjustering. Detta ska tolkas som att december historiskt tenderat att vara en mindre stark månad än november, skriver Valueguard.

Valueguard har även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av januari i Stockholm och Göteborg. I Stockholm gick priserna upp med 2,0 procent och i Göteborg med 1,4 procent jämfört med hela december.

Januari brukar vara en stark månad

Januari tenderar dock att vara en stark månad på bostadsmarknaden, skriver Valueguard, medan december alltså generellt är en svag.

Men med denna uppgång är bostadsrättspriserna i Stockholm bara en procent under nivån som rådde i mitten av sommaren 2022, samtidigt som bostadspriserna överlag i riket är ned 8,6 procent mellan juli och december. Det är således viss skillnad på olika delar av bostadsmarknaden.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige, menar att han ser en scenförändringar i inledningen av året:

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar. Att priserna kommit ner är förstås ett viktigt skäl. Ett annat är att vi haft ett historiskt långt vacuum på marknaden som skapat ett uppdämt behov, säger Fredrik Kullman, och fortsätter:

Marknader som brukar peka ut riktningen

– Att det är en så tydlig uppgång i Stockholm men också i Göteborg är intressant eftersom det är marknader som brukar peka ut riktningen, inte minst då Stockholm. Samtidigt vill jag inte vara för snabb med att tala om en vändning. Det finns fortfarande många orosmoln och januari brukar vara en bra månad på bostadsmarknaden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.