Om utredningen varit lag: 56 Malmöbor hade riskerat vräkning 2022

I somras tillsatte den dåvarande regeringen en utredning som undersöker möjligheterna att lättare vräka kriminella och anhöriga till personer som begår brott. Hem & Hyra har gjort en granskning över hur det hade kunnat bli med en sådan lagstiftning.

I juli tillsattes utredningen Uppsägning av hyresgäster som begått brott, som ser över regleringen av uppsägning av hyresgäster som begått brott. Det gäller inte bara hyresgästen utan också om ”någon som denne ansvarar för har begått brott i lägenheten eller i närområdet, och i fall där lägenheten används för brottslig verksamhet”.

Dåvarande justitieministern Morgan Johansson sa i pressmeddelandet:

– Det är viktigt att övriga boende har en trygg och säker boende- och närmiljö. Nuvarande regler behöver skärpas för att utöka möjlig­heterna till upp­sägning om hyres­gästen har begått brott.

Hem & Hyra har undersökt hur det kunnat bli i Malmö om en sådan här lag hade varit på plats och man konstaterar att 56 hushåll hade riskerat att bli vräkta under 2022. Det handlar alltså om personer som matchar beskrivningen i utredningsdirektivet:

  • Vuxna med adresser i hyreshus.
  • De har sysslat med knarkhandel, hanterat skjutvapen eller kastat sten på blåljuspersonal.
  • Brottet har skett i deras hem eller på promenadavstånd från huset.

För 25 personer handlar det om brottslighet i lägenheten, och resterande 31 inom två kilometer från bostaden.

Av de 56 är 54 män och två kvinnor. Men drygt 30 minderåriga barn som bor med de kriminella hade också drabbats, enligt Hem & Hyra.

Det klart vanligaste brottet (46 av de 56) rör knarklangning, 6 rör grovt vapenbrott och 4 upplopp.

Bostadspolitik.se har tidigare följt MKB:s kamp om att få vräka en familj med två hemmaboende söner som båda varit djupt involverade i kriminalitet. Där gick hyresnämnden på de boendes linje och avslog MKB:s krav på uppsägning.

Hem & Hyra har diskuterat förslaget med bland andra Glen Sjögren, koordinator för Sluta skjut i Malmö. Han är tveksam till att vräka kriminella i den utsträckning det handlar om här.

– Jag förstår att man vill flytta på vissa personer. Men samtidigt; var ska de bo? Om någon är obekväm att ha i ett visst bostadsområde så blir de ju inte mindre obekväma i ett annat, säger han.

Och eftersom det handlar om så många:

– Det är ju hur många som helst. Det kommer bli en stor flyttcirkus. De kommer ju inte att lämna Malmö, säger Glen Sjögren till Hem & Hyra. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.