”Beklagligt att vänsterstyret väljer att offra förortens unga”

Det nya vänsterstyret i Göteborg vill ändra stadens målsättning om särskilt utsatta områden. ”Ett enormt svek mot alla de barn och ungdomar som tvingas växa upp i områden där polisen och andra viktiga samhällsaktörer inte kan utföra sina uppdrag”, skriver fyra ledande moderater på GP Debatt.

Alliansstyret införde 2018 målet om att staden år 2025 inte ska ha några särskilt utsatta områden enligt Polisens klassificering.

Nu vill det nya vänsterstyret med Jonas Attenius (S) i spetsen ändra målsättningen – dels vill man skjuta fram årtalet till 2035, men man vill också ändra formuleringen till att omfatta både utsatta ”och särskilt utsatta” områden. Man skjuter alltså fram målet men gör det samtidigt mer ambitiöst.

Moderaterna Axel Josefson, Hampus Magnusson, Nina Miskovsky och Anneli Rhedin skriver nu på GP Debatt:

”Nu vill alltså det nya minoritetsvänsterstyret släppa på ambitionen och skjuta upp målet om att inte ha några särskilt utsatta områden till 2035. Det är först och främst ett enormt svek mot alla de barn och ungdomar som tvingas växa upp i områden där polisen och andra viktiga samhällsaktörer inte kan utföra sina uppdrag. En sjuårig kille eller tjej som bor i något av dessa områden ska alltså behöva närma sig 20-årsåldern innan polisen ska kunna skydda hans eller hennes fri- och rättigheter.”

”Finns inte framtidstron ökar lockelsen att tjäna snabba pengar genom att hjälpa till med narkotikahandel eller att söka trygghet och sammanhang i destruktiva religiösa miljöer. Det är detta som målet om att inte ha några särskilt utsatta områden handlar om. Det gör också att ingen ansvarstagande politiker ens borde kunna tänka tanken att skjuta på måldatumet. Framtidenkoncernen bedömer dessutom att det är möjligt, om än i vissa fall svårt, att nå fram i alla områden förutom ett till 2025. Undantaget är Hammarkullen som är fortsatt oroligt med ett antal individer som skapar stor otrygghet. Att ett område inte bedöms klara målet är dock inte skäl att sänka ambitionen. Det är snarare en signal att öka insatserna – från polisens sida, men också från Göteborgs stad, näringslivet och civilsamhället.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.