Lägsta antalet säljstarter sedan 2016

Nyproduktionspriserna har fortsatt att stiga och skillnaden jämfört med successionsmarknaden är rekordstor. Samtidigt finns inga marginaler för prissänkningar.

Byggindustrin har intervjuat Daniel Frimark, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion om året som gått och nuläget.

Året var ju, som bland andra Booli har konstaterat, tudelat – en het inledning byttes snabbt i kristider, när räntorna skenade.

I Stockholms län säljstartades 4 867 lägenheter, vilket är det lägsta antalet sedan 2016 då Svensk Nyproduktion började mäta. Andelen bostäder som säljs inom en månad har dykt från 50 till 10 procent.

Frimark säger också att avgifterna fått höjas i många projekt, i vissa upp till 30–40 procent.

Samtidigt som priserna på befintliga bostäder har fallit med uppemot 20 procent på vissa marknader, har priserna på nyproduktion snarare ökat på grund av de ökade byggkostnaderna. Förra gången vi hade en nedgång på marknaden, 2017, sänktes priserna, men nu är förutsättningarna sämre:

– När byggpriserna ökat som de gjort finns nog inte samma marginaler att sänka priset utan att gå back. Vi har bara sett några enstaka prissänkningar, säger Daniel Frimark till Byggindustrin.

Istället lockas med rabatter om man köper tidigt, avgiftsfria månader och så vidare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.