Hindren mot cirkulärt byggande: ”Saknas flexibilitet i planerna”

Branschen vill bygga mer cirkulärt – men hindras av lagar, osäkra handläggare och annat kopplat till planprocessen. Byggindustrin har gjort en stor genomgång av hindren för cirkulärt byggande.

Bland annat larmar Skanska om stelhet i detaljplanerna som förhindrar effektivt återbruk.

Problemen ligger ofta hos enskilda handläggare som på grund av osäkerhet inte vågar vara så flexibla som de hade behövt vara. Som Hanne Birk på Varvsstaden i Malmö, uttrycker det:

­– Arkitekturen vi tagit fram bestod av gamla element som skulle sättas ihop på ett nytt sätt, vilket skapade svårigheter i tolkningen. Kommunernas handläggare är vana vid att ta ställning till enbart jungfruliga material. Utmaningen när man söker bygglov är att man ska beskriva redan existerande material, men inom återbruk är det ofta så att man inte vet detta i ett tidigt skede. Därför krävs större flexibilitet.

Stefan Andersson, projektutvecklingschef, Skanska Öresund, berättar att det var detaljplanen som stoppade dem från att återbruka utvändigt i projektet Epic i Malmö:

– Det kändes alltför osäkert hur yttre återbruk skulle ha klarat sig igenom bygglovsprocessen. Byggloven är väldigt detaljerade vad gäller kulör och material, men jag vet också att detaljkraven kan skilja sig åt från kommun till kommun, säger han till Byggindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.