SBAB: Därför kan det vara dags att sluta att höja styrräntan

Fokus på tolvmånadersjämförelser riskerar att leda till felaktiga slutsatser. Det kan förklara att räntan höjdes för sent – och det kan innebära att det nu kan vara dags att sluta höja, menar SBAB:s Robert Boije och Sten Hansen i ett debattinlägg på Realtid.se.

Inflationen mäts i tolvmånaderstal och riskerar därför att att missa den kraftiga inbromsningen i konsumtionen den senaste tiden.

SBAB har säsongsjusterat och tagit fram en trend för inflationsmåttet KPIF-XE (där både den direkta ränteeffekten av styrränteförändringar och energipriserna tagits bort från KPI). ”Oss veterligen har trenden för inflationen inte uppmärksammats på detta sätt tidigare”, skriver de.

SBAB menar att om Riksbanken hade använt det här beräkningssättet så hade man upptäckt att inflationen satte fart under 2021 och man hade då valt att höja styrräntan tidigare än man nu gjorde.

Inflationen kan ha toppat redan i somras

Och när det gäller nuläget skriver SBAB:

”En trendberäkning talar för att den underliggande inflationen kan ha toppat redan i somras. Om vi stegar oss fram och använder data till och med augusti 2022 får vi ytterligare en intressant observation. Den beräknade trenden indikerar då att den underliggande inflationen nu har planat ut och kanske till och med har toppat. För tillfället, med data till och med november, ges än en tydligare indikation på att den underliggande inflationen kanske toppade redan i juli och att den sedan dess mattats av med nära 1 procentenhet.”

Slutsatsen:

”Om det stämmer att den underliggande inflationen i praktiken vände ner redan i somras och dessutom att den aktuella inflationen överskattats, är det goda nyheter för svenska hushåll. Det kan också betyda att det inte finns några starka skäl för Riksbanken att höja styrräntan särskilt mycket mer, om något, med stor betydelse för de högst belånade hushållen – eller åtminstone att styrräntan inte behöver höjas så mycket som i annat fall. Det beror också lite på vilken hänsyn Riksbanken behöver ta till andra centralbankers beslut och effekten av ränteskillnader (mellan olika länder) på kronkursen.”

SBAB-duons hela debattinlägg är väldigt långt och väldigt läsvärt. Läs gärna hela här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.