Skellefteå: Så utnyttjas bostadsbristen – ”en grogrund för huliganer”

I spåren av de stora industrisatsningarna har Skellefteå drabbats av en stor bostadsbrist som lett till ockerhyror för undermåliga boenden. Samtidigt försvåras nybyggnationen av det borttagna investeringsstödet.

Hem & Hyra skriver om en hyresgäst som fick sin andrahandshyra höjd med 4500 kronor på ett bräde. Han gick till Hyresgästföreningen, vars jurist tittade på ärendet och löste situationen; det visade sig att det var hyresvärden själv som hade ”hyrt ut i andra hand”. Andra historier handlar om Northvoltarbetare som betalar 6000 kronor i månaden för på kvadratmeter egenyta, med gemensamma duschar och kök.

– Vi skulle ha jobbat med bostadsfrågan för byggare från början. Vi var allt för sena på bollen, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman till Hem & Hyra.
– Det har gett en grogrund till ­huliganer som försöker tjäna pengar på desperata bostadssökande.

Dagens Industri skriver också om Skellefteå på måndagen, om hur det borttagna investeringsstödet försvårar för bostadsbyggandet.

– Majoriteten av de hyresbostäder som byggts har använt sig av investeringsstödet. Vi ser det som en viktig insats för att få igång bostadsbyggandet, säger näringslivschef Anja Palm till Dagens Industri.

Under 2022 har 800 bostäder blivit inflyttningsklara i kommunen, majoriteten av dessa är hyresrätter. Just nu byggs ungefär 2 000 bostäder i Skellefteå kommun. Byggmålen ligger fast, men att stödet försvinner gör att det blir svårare att fortsätta i samma takt.

– Det är en försvårande omständighet att investeringsstödet inte blir kvar. Det tillsammans med konjunkturläget och höjda räntor är en faktor som försvårar byggandet, säger Anja Palm till Di.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.