Så ska byggandet i norr ta fart

De stora industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten kräver mängder av nya bostäder. Men det krävs åtgärder för att samhällsexpansionen ska lyckas, enligt en ny rapport som lämnats över till regeringen.

Altinget skriver om rapporten, vars främsta medskick är: Låt kommunerna köpa mark av staten, förläng det ekonomiska stödet till kommunerna för samhällsbyggande, och förläng lagen om tillfälliga bostäder.

Det beräknas att det behövs bostäder till cirka 100 000 personer fram till 2035 för att bostadsutvecklingen ska gå hand i hand med samhällsutvecklingen.

Eva Nordström, som är samordnare för hållbart samhällsbyggande i norr och ansvarig för de delar som gäller bostadsbyggande, säger till Altinget att det något av det viktigaste för att lyckas är att stödet till samhällsutvecklingen i norr förlängs och förstärks. Det är inga jättepengar, 15 miljoner år 2022, med ambition att öka till 30 miljoner 2023 och 40 miljoner från 2030.

– Kommunerna behöver mer händer och fötter och då behöver man veta att de här tillskjutande medlen kommer under en längre tid. I den bästa av världar i ett längre bemyndigande och inte bara i ett år i sänder. Då kan man ha en större kontinuitet i arbetet, säger Eva Nordström till Altinget.

– Kommunerna som berörs har ännu ingen ökad skattekraft, och då är det en utmaning att klara av att växla upp med så många medarbetare så att man orkar få fram alla de planer som ska fram på kort tid, översiktsplaner, detaljplaner och bygglov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.