Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 61 kommuner – ett startlån behövs nu

DEBATT | Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen efterlyser startlån för att bekämpa ungdomsbostadsbristen; I Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå kan bara var tionde 20–30-åring köpa en etta i dag.

Kravet på kontantinsats är det största hindret när en ung vuxen ska köpa en bostad. I 61 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Värst drabbade är Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå där drygt 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. På regeringens bord finns samtidigt ett konkret förslag om ett startlån som skulle göra skillnad direkt för tusentals unga vuxna.

Att unga vuxna kan flytta hemifrån och ha en fast punkt i form av en egen bostad är en grundläggande livskvalitet för den enskilda individen och en framgångsfaktor för Sveriges utveckling när det gäller att matcha individer med utbildnings- respektive arbetstillfällen. Idag är det långt från en självklarhet.

Därmed återstår alternativen att bo kvar hemma, flytta hemifrån med hjälp av föräldrar exempelvis som medlåntagare och den dyrare och mer osäkra andrahandsmarknaden

Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad. Unga vuxna saknar ofta tillräckligt med sparkapital för en kontantinsats för att köpa en bostad. Samtidigt har de inte tillräckligt lång kötid för ett hyreskontrakt. Därmed återstår alternativen att bo kvar hemma, flytta hemifrån med hjälp av föräldrar exempelvis som medlåntagare och den dyrare och mer osäkra andrahandsmarknaden.

Hur alarmerande situationen är understryks av en färsk rapport från Riksbyggen där det framgår att det är allvarlig ungdomsbostadsbrist i 61 av Sveriges kommuner, det vill säga mer än var femte kommun. I dessa kommuner har hälften eller fler av ensamboende 20-30 åringar inte möjlighet att köpa en etta i den egna kommunen. Som störst är problemet för ungdomar i Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå där över 90 procent av ensamboende unga vuxna utestängs från möjligheten att köpa en bostad. Men problemet är geografiskt utspritt och berör kommuner av olika storlek. Bland de kommuner som bedöms ha allvarlig ungdomsbostadsbrist finns exempelvis Åre, Jönköping och Varberg.

Idag betalar många unga betydligt mer i månaden i andrahandshyra än vad det skulle kosta att bo i en egen bostadsrätt där motsvarande tusenlappar hade kunnat läggas på amortering

Samtidigt vill många unga vuxna äga sin bostad. Och många klarar en hög kostnad varje månad. Idag betalar många unga betydligt mer i månaden i andrahandshyra än vad det skulle kosta att bo i en egen bostadsrätt där motsvarande tusenlappar hade kunnat läggas på amortering. Det är kravet på kontantinsatsen på 15 procent av bostadens marknadsvärde som är det stora problemet för unga.

Riksbyggens företagsidé handlar om att skapa attraktiva och hållbara bostäder för alla. Som en del i detta bidrar Riksbyggen till att underlätta för unga att skaffa bostad både genom att öka bostadsproduktionen och att testa lösningar som Hyrköp av bostadsrätt som snabbt blivit succé och finns på ett antal orter runt om i landet. Men ett så här stort samhällsproblem kräver också politiska lösningar. Många aktörer har i flera år efterfrågat någon form av startlån för att unga vuxna som en lösning för att underlätta för unga att etablera sig på den ordinarie bostadsmarknaden. Riksbyggen presenterade redan för ett par år sedan ett konkret förslag på hur ett Ungbolån kan utformas, liknande CSN-lånet. Dessutom har under 2022 har ett statligt utredningsförslag om startlån för förstagångsköpare presenterats och remitterats. Det ligger nu på regeringens bord och bör i någon form realiseras omgående.

Det är sällan politiska reformer kan få så omgående effekt. Ett startlån skulle direkt möjliggöra för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad. Låt unga få den chansen och inför ett startlån nu

Kärnan i både utredningsförslaget och Riksbyggens Ungbolån är att kravet på kontantinsats sänks från 15 till fem procent – vilket gör att spartiden för att få ihop till kontantinsatsen kortas rejält och blir realistisk. Det är sällan politiska reformer kan få så omgående effekt. Ett startlån skulle direkt möjliggöra för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad. Låt unga få den chansen och inför ett startlån nu.

Johanna Bjurskog
Bostadspolitisk expert, Riksbyggen

Läs hela Riksbyggens nya rapport här. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.