Tre motsvarigheter till prisuppgången – på 600 år

De senaste årtiondenas stora prisökningar på Stockholms bostadsmarknad har historiska paralleller – tre gånger de senaste 600 åren har vi sett liknande uppgångar. Och stora uppgångar brukar följas av betydligt lugnare perioder.

I ett projekt på Riksbanken har forskare sammanställt bostadspriser i Stockholm från år 1420 fram till i dag.

– Nu har vi haft en väldigt lång och stor uppgång och det kan inte fortsätta på det sättet. Min gissning är att vi nu går i en mer stabil utveckling. Efter tidigare uppgångar har priserna stagnerat, det har inte blivit någon krasch, säger Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, till Fastighetsnytt.

Indexet är kvalitetsjusterat, det ska alltså mäta en konstant huskvalitet över tid. Under särskilt 1900-talet har bostadsstandarden förbättrats radikalt, med el, vatten och så vidare, men forskarna har så gott det går försökt justera för det, skriver Fastighetsnytt.

De tre tidigare stora uppgångarna inträffade en gång på 1600-talet, en på 1700- och en på 1800-talet.

Tre gånger har priserna halverats, beroende på krig, inflation och pandemier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.