Linda Jonsson: Bygg mer med friare hyror

Öppna för fastighetsägare som inte kommer överens med Hyresgästföreningen att ändå hitta lösningar för att bygga eftertraktade hyreslägenheter, föreslår Linda Jonsson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Stockholm.

Linda Jonsson skriver på SvD:s ledarsidas ”julkalender” om hyresproblematiken vid nyproduktion. Det enda sättet att veta hyran innan man sätter spaden i backen är att komma överens med Hyresgästföreningen. Och Hyresgästföreningen har mycket att förlora på att ge med sig i förhandlingen eftersom nya högre hyror över tid kan dra med sig hyrorna, inte bara för nyproduktion utan även för det befintliga beståndet.

Linda Jonsson skriver:

Vill regeringen att det ska byggas fler hyresrätter måste balansen mellan parterna på marknaden bli bättre.”

I första hand borde regeringen gå vidare med förslaget om friare hyressättning i nyproduktion.

”Är det politiskt omöjligt att just nu remittera utredningen behöver andra initiativ tas så länge.

En lågt hängande frukt är att bygga vidare på dagens system. Ge fastighetsägare som inte kommer överens med Hyresgästföreningen om en hyra innan bygget påbörjats rätten att vända sig till Hyresnämnden för en förhandsprövning. På så vis kan de bedöma om projekten blir lönsamma och därmed värda att starta eller ej. De hyror som fastslås i Hyresnämnden bör också kunna användas som jämförelsematerial vid kommande prövningar; på så vis förbättras förutsättningarna att bygga hyresrätter ytterligare. Låt fler få ett eget hem att fira jul i.”

Läs hela Linda Jonssons text här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.