Göteborg: Tvingas använda kommunala bostadskön för att få köpa mark

Efter nyår kommer Göteborgs stad kräva att hyresbostäder som byggs på mark som staden säljer måste förmedlas genom Boplats Göteborg. Fastighetsägarna är mycket kritiska.

Ett liknande krav avskaffades 2019, men nu väljer alltså den nya vänstermajoriteten att återinföra kravet. Anledningen är att man vill korta kötiderna på Boplats Göteborg.

– Det handlar helt enkelt om att få en jämlikare kö, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius till Göteborgs-Posten.

Sedan kravet avskaffades har flera av de stora aktörerna, som Balder, Wallenstam och Stena Fastigheter valt att lämna Boplats Göteborg och använder istället aktörer som HomeQ, som har andra urvalskriterier än strikt kötid som Boplats Göteborg går på.

Fastighetsägarna är mycket kritiska till den nygamla regeln.

– Det blir bara ytterligare ett sätt att hålla unga borta från bostadsmarknaden, säger Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna, till Göteborgs-Posten.

Hon menar också att det försvårar för företag som vill anställa kompetent personal som behöver bostad i Göteborg.

– De som vill flytta till Göteborg för att jobba på de här företagen kommer att få en oerhörd nackdel med strikt kötid, säger Heikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.