Veckans Aktuellt v48: Hoppas Wykman läser och räknar själv

VECKANS AKTUELLT. Ett pausande av amorteringskraven kommer inte driva på inflationen, så vår expertkommentator Stefan Attefall hoppas finansmarknadsminister Niklas Wykman läser och räknar själv – och inte bara lyder Riksbanken.

Det är tuffa tider för småhusbyggare, en värre kris än på 90-talet, fler konkurser kommer, menar Attefall som också betonar att politisk retorik och konkreta förslag inte alltid går hand i hand. 

 

Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt.

Det nya rödgröna styret i Göteborg vill att nyanlända ska placeras i bostadsområden med hög status.

– Det är riktigt att sprida ut nyanlända, och även sociala förturslägenheter. Socialtjänsten har  letat efter billiga lägenheter, vilket man har hittat i miljonprogramsområden, och då har de här grupperna koncentrerats dit. Jag håller med Jonas Attenius i Göteborg. Nackdelen är att en del människor tittar snett och undrar varför de här människorna ska bo i fina dyra lägenheter, men den risken får man ta, säger Stefan Attefall i podden.

Hyresmarknadskommittén sätter märke

Flera allmännyttor har strandat hyresförhandlingarna, bland andra Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm. Ärendet skjuts nu över till Hyresmarknadskommittén.

– Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till. Hyresmarknadskommittén består av representanter från allmännyttan och Hyresgästföreningen, och hittar de ingen lösning får en oberoende ordförande sätta ner foten. Ordföranden ska gå strikt på trepartsöverenskommelsen, göra sin tolkning av den, och resultatet kommer att bli ett slags märke för de fortsatta förhandlingarna.

I veckan klubbade också riksdagen igenom en oberoende tvistlösning för de privata fastighetsägarna.

– De privata har inte haft en Hyresmarknadskommitté, nu skapas ett sådant instrument. Skillnaden är att det här är ett frivilligt åtagande, vilket jag personligen tycker är fel. Men det behövs en instans som kan sätta ner foten även i förhandlingarna med de privata fastighetsägarna.

”Hoppas Wykman är läskunnig”

SBAB:s Robert Boije skriver på DN Debatt att pausade amorteringskrav bara skulle öka inflationen med max 0,1 procent, detta beroende på att det är en väldigt liten del av befolkningen som berörs av amorteringskraven. Därmed skulle inte pausade amorteringskrav behöva leda till höjningar av styrräntan som FI och Riksbanken menar.

– Det är härligt att Robert Boije inte ger sig, han kollar upp och räknar. Vad han gör är att han synar de slängiga påståenden och skrämskotten som framför allt Stefan Ingves har kommit med. Boije gör noggranna beräkningar och visar att pausade amorteringskrav har en marginell betydelse för inflationen. Jag hoppas att finansmarknadsminister Niklas Wykman är läskunnig, att han sätter sina tjänstemän på att göra egna beräkningar och inte lyder blint det Finansinspektionen och Riksbanken säger, för deras argument håller inte alltid.

Sedan tror inte Stefan Attefall att pausade amorteringskrav hade haft någon stor effekt på bostadsmarknaden.

– För bostadsmarknaden som helhet hade det inneburit en marginell effekt. Men det hade lindrat betydligt för enskilda hushåll med höga lån.

Hur djup krisen för nybyggnation är understryks av att Anebyhus inte har sålt ett enda hus till en privatperson sedan i september.

Kent Johansson, vd på Älvsbyhus säger till Svenska Dagbladet:

– Jag har jobbat här i fyrtio år och aldrig upplevt något i närheten av detta — med kraftiga prisuppgångar och hög inflation. Jag kan inte komma på något att jämföra det med, för det är så extremt. Det var tuffa år på 90-talet, men det här är värst hittills.

Stefan Attefall:

– Man bör lyssna på Kent Johansson. Jag träffade på honom under 90-talskrisen, han hittade en affärsmodell som överlevde 90-talet. Och han säger att det är värre nu.

Kraften i nedgången har ännu inte gått upp för politikerna

– Allt fler vittnar om nedgången och den slår brett – hyreslägenheter, bostadsrätter, småhus… Kraften i nedgången har ännu inte gått upp för politikerna, och det syns inte så tydligt i statistiken eftersom den släpar efter.

– Det är svårt att påverka utvecklingen politiskt på kort sikt. Det är en extrem osäkerhet som präglar marknaden nu. På kort sikt kan man ge tillfälliga lättnader som elprisstöd och pausade amorteringskrav. Sedan gäller det att underlätta så att marknaden kan komma igång när osäkerheten lättar.

– Vi kommer att få se en del konkurser bland byggare och bostadsutvecklare. Samtidigt är de flesta fastighetsbolag välkapitaliserade och ligger inte alls på de belåningsgrader vi såg på 90-talet. Men de behöver städa upp och få ordning på ekonomin och balansräkningarna, vilket innebär att marknaden dräneras på riskvilligt kapital.

Regeringen borde komma med besked om startlånet

Riksbyggen kom med en rapport om ungdomsbostadsbrist. Värst drabbade är Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå där drygt 90 procent av 20–30-åringarna inte kan köpa en etta.

Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen efterlyser startlånet som nu ligger på regeringens bord.

– Startlåneförslaget ligger färdigt och regeringen borde ge en tydlig signal om att det snart kan vara på plats. Jag tycker att det är ett bra förslag och det är bra om regeringen kan gå ut och ge ett tydligt besked, visa att det händer saker som kan underlätta. Riksbyggen är helt rätt ute, säger Stefan Attefall.

Stockholms nya fastighetsborgarråd, socialdemokraten Jan Valeskog, och riksdagsmannen Markus Kallifatides skrev ett debattinlägg på Byggindustrin om läget under rubriken ”Bostadståget går rakt in i en bergvägg – staten måste ta sitt ansvar”.

De kommer med flera förslag för att hålla uppe byggandet, bland annat investeringsbidrag, som också gäller större lägenheter och att de vill ”tvinga” kommuner att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

– Det är en intressant politisk retorik, de gör helt rätt som larmar om nedgången i byggandet det är en riktig beskrivning av läget och svårigheterna. Men det är ett akut läge och de kommer med förslag som antingen tar lång tid att genomföra eller som inte löser de akuta problemen.

– Det är intressant att de återigen är på investeringsstödet som ju har avskaffats och tittar man på Socialdemokraternas skuggbudget så har de inte avsatt några pengar för fortsatt stöd. De har avsatt pengar för att utreda en ny modell men det hjälper ju inte i det här läget.

– Det här visar på svårigheterna med bostadspolitik – att gå från retorik till politiska åtgärder. Hantverket saknas, att ha politiska förslag som möter den aktuella situationen – politikutvecklingen inom bostadspolitiken har varit skral inom de flesta partier i årtionden.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.